Uniunea Europeană nu este completă fără Republica Moldova. A fost unul dintre mesajele transmise astăzi de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene, susținut în plenul Parlamentului European. Oficialul a vorbit despre crizele declanşate de războiul din Ucraina, inclusiv despre cea a energiei.
URSULA VON DER LEYEN, preşedintele Comisiei Europene: „Trebuie să facem eforturi pentru a crește acest grup de democrații. Astfel, trebuie să ne aprofundăm legăturile și să consolidăm democrațiile de pe continentul nostru. Și asta începe cu cei care sunt pe calea UE. Trebuie să fim alături de ei la fiecare pas și în fiecare zi, pentru că această cale către o democrație puternică și calea către UE sunt una și aceeași cale. Ucraina, Republica Moldova, Georgia, sunteți parte a familiei noastre. Sunteți viitorul uniunii noastre, iar UE nu este completă fără voi. Acesta trebuie să fie mesajul nostru.”
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la unitate, curaj și solidaritate în fața provocărilor generate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
URSULA VON DER LEYEN, preşedintele Comisiei Europene: „Acesta nu este doar un război declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, este un război al energiei noastre, al economiei noastre, al valorilor noastre, al viitorului nostru, al autocrației împotriva democrației. Și stau aici cu convingere că, având curajul și solidaritatea necesare, Putin va eșua și Ucraina și Europa vor izbândi.”
Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a fost invitatul de onoare al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru discursul său anual privind Starea Uniunii Europene.
Îmbrăcată într-un costum în culorile drapelelor Ucrainei și Uniunii Europene, oficialul european a recunoscut că ţările de pe bătrânul continent ar fi trebuit să asculte vocile celor care îl cunosc pe Putin, aceasta fiind una dintre lecţiile importante învăţate în urma agresiunii militare ruse.
Șefa Executivului Uniunii Europene a menționat că, deși s-au făcut numeroase investiții costisitoare în energie, dependența de gazele ruseşti este un preț usturător de plătit. De aceea sunt necesare eforturi pentru a echilibra prețurile la gaze: pe de o parte trebuie asigurată aprovizionarea, pe de altă parte trebuie asigurată competitivitatea economiei europene la nivel global.
Raportul despre starea Uniunii reprezintă o analiză a ceea ce s-a întâmplat în ultimul an, ceea ce a făcut Comisia Europeană în această perioadă și care sunt măsurile la actualele probleme cu care se confruntă țările membre.
Preşedintele Comisiei Europene a propus astăzi apropierea Ucrainei de Piața Unică. Iar europarlamentarul român Siegfried Muresan a declarat că această oportunitate trebuie acordată și Republicii Moldova. Iar în următoarea perioadă se va lucra intens pentru îndeplinirea acestui obiectiv.
DECLARAŢIA EUROPARLAMENTARULUI ROMÂN, SIEGFRIED MUREŞAN:
Integrarea în Piața Unică va însemna libertatea de circulație a persoanelor, a bunurilor, a serviciilor, a capitalului. Va însemna mai mulți investitori străini în Moldova. Concret, prin integrarea în Piața Unică, va fi mai ușor să ajutăm Republica Moldova să se dezvolte, să depășească crizele cu care se confruntă și să se pregătească de aderarea deplină la UE.