Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc marți, 8 iulie.
Fostul membru al CSM, Victor Micu, aderă la partidul foștilor democrați - Lupu și Nichiforciuc
Fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, în perioada regimului oligarhic condus de fugarul Vladimir Plahotniuc, a aderat la Partidul „Mișcarea Respect Moldova”. Liderul formațiunii, Marian Lupu, l-a prezentat pe Victor Micu drept „profesionist cu experiență vastă în domeniul justiției și integritate recunoscută”. Pe 14 februarie 2023, Victor Micu a depus cerere de demisie din funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. În mai 2022, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că judecătorul Victor Micu ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în ședința din 29 noiembrie 2021 atunci când a votat împreună cu ceilalți membri pentru a-și atribui gradul întâi de calificare. De cealaltă parte, Victor Micu a explicat că votul său s-a referit la ceilalţi judecători, şi nu în privinţa sa. El a câștigat în instanță.
Primarul de Bașcalia a fost găsit mort în propria locuință
Primarul satului Bașcalia din raionul Basarabeasca, Ilie Cernauțan, 58 de ani, a fost găsit luni seară fără suflare în propria locuință. Potrivit surselor TVR Moldova, luni, Ilie Cernauțan și-ar fi telefonat soția ca să o anunțe că se simte rău. Ulterior, soția primarului a încercat să îl sune, dar el nu răspundea la telefon. Femeia a rugat o cunoștință să meargă să vadă ce este cu el. Persoana respectivă nu a reușit să îl vadă, deoarece ușa casei era încuiată din interior. După intervenția poliției și medicilor, s-a depistat că era deja decedat. Preliminar, medicii au stabilit drept cauză a decesului infarctul. Leziuni corporale nu au fost depistate. Oamenii legii au inițiat un proces penal, iar Poliția urmează să stabilească toate circumstanțele tragediei. Ilie Cernauțan deținea funcția de primar din noiembrie 2023.
„100% sub controlul CEC”: Guvernul respinge acuzațiile CUB despre controlul alegerilor
Guvernul Republicii Moldova respinge categoric acuzațiile lansate de liderul CUB, Igor Munteanu, potrivit cărora executivul ar fi preluat controlul asupra Sistemului Informațional Automatizat de Alegeri (SIAS). Reacția vine după ce Munteanu a afirmat că sistemul a fost scos de sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC) și transferat abuziv unei instituții subordonate Guvernului, ceea ce ar reprezenta, în opinia sa, o încălcare gravă a principiilor democratice. „Prin această mișcare, CEC este transformată dintr-un arbitru independent într-un simplu utilizator de date, iar partidul aflat la guvernare obține controlul politic total”, a declarat Ion Munteanu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a calificat aceste acuzații drept „neîntemeiate” și a subliniat că sistemul informatic al alegerilor rămâne „100% sub controlul CEC”.
La 1 ianuarie 2025, se înregistrează o reducere a populației cu reședință obișuintă cu 488.000 de oameni față de 1 ianuarie 2014, ceea ce constituie 17%, conform Biroului Național de Statistică. Comparativ cu începutul anului 2024, se atestă o scădere de aproximativ 42.000 de persoane. Această tendință de declin demografic este una constantă în ultimul deceniu, după estimările Biroului. Numărul populației cu reședință obișnuită. Factorii principali care influențează această scădere sunt migrația externă și sporul natural negativ. Doar în 2024, migrația netă a fost estimată la 32.000 de persoane, în timp ce sporul natural a înregistrat un deficit de aproape 10.000 de persoane, mai mare decât cel din 2023.
La Rădeni, Strășeni, a fost lansat cel mai mare parc fotovoltaic
La Rădeni, raionul Strășeni, a fost lansat, marți, cel mai mare parc fotovoltaic construit până acum în Republica Moldova, cu capacitatea instalată de 50 de megawați, care se întinde pe 96 de hectare, potrivit Ministerului Energiei. În 2024, cota energiei electrice regenerabile a fost de 16,7% și se estimează că, în 2025, aceasta va crește până la 27%. Din capacitatea totală a parcului, 24 de megawați vor fi destinați consumului intern al Republicii Moldova la preț fix pe o perioadă de 15 ani, adjudecat în cadrul recentei licitații desfășurate de Ministerul Energiei pentru titlul de producător eligibil mare. Alți 26 de megawați vor fi comercializați pe piața liberă. Parcul fotovoltaic a fost construit în doar opt luni, contribuind substanțial la creșterea capacităților de valorificare a surselor regenerabile de energie.
Contractul cu BEI privind finanțarea construcției Spitalului Regional Cahul a fost semnat
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și directorul Băncii Europeane de Investiții (BEI), Lionel Rapaille, au semnat marți contractul de finanțare dintre Republica Moldova și BEI privind contractatea unui împrumut în valoare de 101 milioane de euro pentru construcția Spitalului Regional Cahul. Potrivit autorităților, Spitalul Regional Cahul va deservi peste 300 de mii de oameni din raioanele Cahul, Comrat, Leova, Ceadîr-Lunga, Taraclia, Cantemir și Vulcănești. Noul spital va avea o suprafață de peste 50.000 de metri pătrați și va fi dotat cu cele mai moderne dispozitive medicale și tehnologii de diagnostic și tratament. Acesta va dispune de un bloc operator, cu opt săli de operație, radiologie intervențională, cateterism cardiac și proceduri avansate de endoscopie.