Actualitate

La Rădeni, Strășeni, a fost lansat cel mai mare parc fotovoltaic

post-img
Parcul fotovoltaic a fost construit în doar opt luni
Sursa foto: Ministerul Energiei

La Rădeni, raionul Strășeni, a fost lansat, marți, cel mai mare parc fotovoltaic construit până acum în Republica Moldova, cu capacitatea instalată de 50 de megawați, care se întinde pe 96 de hectare, potrivit Ministerului Energiei. În 2024, cota energiei electrice regenerabile a fost de 16,7% și se estimează că, în 2025, aceasta va crește până la 27%.

Din capacitatea totală a parcului, 24 de megawați vor fi destinați consumului intern al Republicii Moldova la preț fix pe o perioadă de 15 ani, adjudecat în cadrul recentei licitații desfășurate de Ministerul Energiei pentru titlul de producător eligibil mare.

Alți 26 de megawați vor fi comercializați pe piața liberă. Parcul fotovoltaic a fost construit în doar opt luni, contribuind substanțial la creșterea capacităților de valorificare a surselor regenerabile de energie.

„Investitorii privați au un rol foarte important în dezvoltarea sectorului energetic și contribuie astfel atât la securitatea energetică a țării, cât și la realizarea obiectivelor noastre de a avea o pondere de 27% a energiei regenerabile în totalul consumului”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

În ultimii cinci ani, capacitățile de generare fotovoltaice și eoliene au crescut de opt ori, până la 689 de megawați în mai 2025.

Recent s-a încheiat prima licitație pentru instalarea parcurilor eoliene și fotovoltaice mari, cu o capacitate totală de 165 de megawați.

În toamnă, este preconizată o nouă rundă de licitații pentru construcția centralelor eoliene cu capacitatea estimată de până la 173 de megawați, ce va include pentru prima dată soluții de stocare cu o capacitate de cel puțin 22 de megawați.

Republica Moldova și-a setat ținta să atingă o cotă de 30% a energiei regenerabile în consumul de energie electrică și de 27% a energiei regenerabile în consumul final de energie către anul 2030.

Potențialul sistemelor de energie regenerabilă în R. Moldova este considerabil: 20.868 de megawați pentru energie eoliană, 4.648 de megawați pentru energie solară, 840 de megawați pentru energie hidro și 850 de megawați pentru biomasă.

În luna mai, Energocom a achiziționat circa 318.000 de megawați de energie electrică, provenind atât din surse interne, cât și din importuri, la un preț mediu ponderat de 106,60 de euro pentru un megawatt-oră.

Importurile au reprezentat cea mai mare parte a volumului procurat – 72,71%, în timp ce energia furnizată de producătorii autohtoni a constituit 27,29%.

Pe plan intern, CET-urile din Chișinău și Bălți au livrat 22,53 mii de megawați, echivalentul a 7,11% din volumul total, iar energia produsă din surse regenerabile a atins un volum de aproximativ 63,9 mii de megawați, adică 20,18%.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor