Europa azi

Acord la Bruxelles privind integrarea unor reforme și investiții REPowerEU în PNRR-urile statelor membre pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia și accelerarea tranziției ecologice

post-img
REPowerEU
Sursa foto: © European Union 2022

Negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns, miercuri, la un acord provizoriu cu privire la propunerea REPowerEU privind integrarea unor reforme și investiții în planurile naționale de redresare și reziliență ale statelor membre care vizează consolidarea autonomiei strategice a Uniunii prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și prin sporirea independenței și securității aprovizionării cu energie a Uniunii.

„Sunt foarte încântat că Președinția cehă își îndeplinește acum una dintre promisiunile noastre cheie: eliminarea dependenței UE de combustibilii fosili din Rusia și pregătirea terenului pentru o revizuire radicală a sectorului energetic al Uniunii. REPowerEU ne va permite să finanțăm investițiile și reformele necesare”, a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul de finanțe al Cehiei, potrivit CaleaEuropeană.ro.

Printre obiectivele-cheie ale REPowerEU se va număra creșterea rezilienței, a securității și a sustenabilității sistemului energetic al Uniunii prin diminuarea atât de necesară a dependenței de combustibilii fosili și prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie la nivelul Uniunii, inclusiv prin creșterea gradului de absorbție a surselor regenerabile, a eficienței energetice și a capacității de stocare a energiei.

Capitolele REPowerEU din planurile de redresare și reziliență (RRP) ale statelor membre prezintă noile reforme și investiții, demarate începând cu 1 februarie 2022, și/sau partea de extindere a reformelor și investițiilor incluse în RRP deja adoptate, cu etapele și obiectivele corespunzătoare.

Domeniul de aplicare al capitolelor este clarificat în continuare și va include, printre altele:

  • stimularea eficienței energetice în clădiri și în infrastructurile energetice critice
  • decarbonizarea industriei
  • creșterea producției și a gradului de utilizare a biometanului durabil și a hidrogenului regenerabil sau fără substanțe fosile
  • creșterea ponderii și accelerarea implementării energiei regenerabile
  • îmbunătățirea infrastructurii și a instalațiilor energetice pentru a răspunde nevoilor imediate de securitate a aprovizionării cu gaze, inclusiv cu gaze naturale lichefiate (GNL), în special pentru a permite diversificarea aprovizionării în interesul Uniunii în ansamblu.
  • infrastructura și instalațiile petroliere necesare pentru a răspunde nevoilor imediate de securitate a aprovizionării pot fi incluse în capitolul REPowerEU al unui stat membru care a făcut obiectul unei derogări temporare excepționale din cauza dependenței sale specifice de țiței și a situației sale geografice
  • abordarea sărăciei energetice
  • stimularea reducerii cererii de energie
  • soluționarea blocajelor interne și transfrontaliere în transportul și distribuția energiei
  • sprijinirea stocării energiei electrice
  • accelerarea integrării surselor de energie regenerabilă
  • sprijinirea transportului cu emisii zero și a infrastructurii acestuia, inclusiv a căilor ferate.
  • În ceea ce privește finanțarea subvențiilor, colegiuitorii au convenit că sursele vor fi Fondul de inovare (60%) și cotele ETS anticipate (40%).

Cheia de alocare va fi o formulă care va ține seama de politica de coeziune, de dependența statelor membre de combustibilii fosili și de creșterea prețurilor investițiilor, în conformitate cu poziția Consiliului.

Statele membre vor avea stimulente suplimentare pentru a solicita sprijin prin împrumuturi, inclusiv în cazul cererilor de peste 6,8% din VNB, în cazul în care se aplică condițiile relevante. Statele membre vor avea posibilitatea de a efectua transferuri voluntare din Rezerva de Ajustare la Brexit (BAR).

Statele membre care au fonduri de coeziune necheltuite din Cadrul Financiar Multianual anterior (2014-2020) vor avea posibilitatea de a le utiliza pentru a sprijini IMM-urile și gospodăriile vulnerabile afectate în special de creșterea prețurilor la energie.

Acordul este provizoriu, deoarece mai trebuie să fie confirmat de statele membre în cadrul Consiliului și de Parlamentul European pentru a fi definitiv.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter