Politic

Igor Munteanu despre aderarea R. Moldova la UE: „Echipele din partea R. Moldova nu sunt pregătite, sunt departe de a fi pregătite pentru că este vorba de 34 de capitole”

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Negocierile cu Uniunea Europeană este mult mai complexă decât pare la prima vedere. Este vorba să convingi prin fapte administrative și acest lucru înseamnă mult mai mult decât pur și simplu transpunerea mecanică a unor reguli sau reglementări europene, a declarat Igor Munteanu, preşedintele CUB şi ex-ambasador în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Negocierile cu Uniunea Europeană este mult mai complexă decât pare la prima vedere și nu este vorba doar de existența unor avocați care în fiecare zi să se trezească și să spună că Republica Moldova merită pentru că sunt europeni. Dar, este vorba să convingi prin fapte administrative și acest lucru înseamnă mult mai mult decât pur și simplu transpunerea mecanică a unor reguli sau reglementări europene. Și, pentru asta trebuie să existe un plan de negocieri din partea Comisiei Europene, trebuie să existe echipe pregătite de negociatori din ambele părți. Echipele din partea R. Moldova nu sunt pregătite, sunt departe de a fi pregătite pentru că este vorba de 34 de capitole. Fiecare capitol are nevoie de echipe întregi,” a spus Igor Munteanu.

Prin urmare, preşedintele CUB, Igor Munteanu a specificat că în 2013-2014 când s-a negociat acordul de asociere mulți ani după asta s-a regretat pentru că anumite lucruri s-au negociat prost. 

„Și, atunci când intri deja în UE și asta ar putea să dureze vreo șapte, zece, cinsprezece ani, iar de felul cum negociezi asta va conta pentru că va influența fundamental și politicile sociale și stimulentele economice pe care le primește în proces de aderare și după. Și mai depinde foarte mult dacă știi care sunt interesele tale și cum le poți negocia. Înafară de capacitatea administrativă, există o anumită lehamite în societate, lumea este obosită și de război, dar și de lipsuri și asta este o problemă mare pentru că fără un suficient sprijin. Lumea vrea rezultate acum nu are speranță de exemplu să primească aceste rezultate în 10-15 ani de zile. Și, depinde de creativitatea și înțelepciunea politicienilor să alimenteze aceste așteptări sau speranțe pozitive într-o intrare în UE ca urmare a efertului colectiv. Este nevoie de un efort colectiv, nu este nevoie de un efort singular, ori sectarian. Iată asta este o proiecție de viitor al R. Moldova care încă lipsește din peisaj,” mai spune ex-ambasador al RM în SUA.

La cele spuse de Igor Munteanu, Doina Gherman l-a întrebat dacă un reprezentat al PSRM sau al Șor va duce această comisie cu cele mai bune intenții și cu toată diligența de a integra R. Moldova în UE?

La rândul său, Igor Munteanu a menționat că în primul rând este un consens înafara Parlamentului și că nimeni nu are de gând să facă pledoarie pentru Șor sau pentru socialiști. „Aveți foarte mulți oameni în Parlament care știu cât costă ăștia, dar este nevoie de un sprijin și de o platformă de coeziune în societate, asta este extrem de important,” a spus acesta.

Cu toate acestea, Doina Gherman a afirmat că Guvernul are toate capacitățile și dincolo de asta a fost majorat și salariile cu 75 la sută pentru specialiștii care vor fi implicați în proces. 

„Noi suntem pregătiți, noi avem echipe pregătite pentru a începe procesul de negocieri. Pe cele 34 de capitole s-a lucrat, dar zic eu insuficient pentru că dacă vedem acum raportat la Ucraina și Georgia din cauza guvernărilor precedente care pur și simplu nu au făcut nimic în toți acești ani, avem de lucrat un pic mai mult acum. Dar, voință politică este, bune intenții sunt, capacitatea și eforturi se depun în fiecare zi. Și, este nevoie de acest consens național. Proiectul integrării în UE este de la Nord la Sud și de la Vest la Est, nu este proiectul unui singur om. Acum la nivel de Parlament este nevoie de acest consens,” a declarat Doina Gherman, preşedintele Comisiei politică externă și integrare europeană.

Emisiunea integrală Punctul pe AZi o puteți urmări în comntinuare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter