Politic

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, nu exclude noi expulzări ale diplomaților ruși din Republica Moldova

post-img
Mihai Popșoi

Dacă Moscova va continua acțiuni în detrimentul interesului național al R. Moldova, ar putea avea loc noi expulzări ale diplomaților ruși din Ambasada de la Chișinău. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Mihai Popșoi, pentru deschide.md.

"Dacă vor continua acțiuni în detrimentul interesului național al R. Moldova, așa cum a fost cazul cu organizarea așa ziselor alegeri în stânga Nistrului, în ciuda unei poziții cât se poate de clare a autorităților R. Moldova, sigur că această măsură rămâne valabilă" a notat Popșoi.

Totuși, potrivit lui, trebuie să ne dăm seama că există perspectiva de reciprocitate și riscăm să ajungem în situația în care misiunea noastră diplomatică să fie în incapacitate de a funcționa.

"Trebuie să avem o abordare echilibrată. Pe deoparte, avem securitatea națională, de care trebuie să avem grijă, iar pe de altă parte trebuie să avem grijă de cetățenii din diaspora noastră, de interesele noastre. Este un echilibru dificil, dar trebuie să avem discernământul pentru a-l păstra" a menționat Mihai Popșoi.

De asemenea, șeful diplomației moldovenești s-a arătat pesimist de posibilitatea redresării relațiilor moldo-ruse, mai ales în contextul invaziei din Ucraina.

"Având în vedere circumstanțele în care ne aflăm și realitatea cruntă prin care trecem, nu prea avem mari speranțe că vom avea în scurt timp o normalizare a relațiilor cu Federația Rusă. Acest lucru depinde de evoluțiile din Ucraina. Cât timp Rusia omoară zilnic copii, femei, bătrâni, distruge cu cruzime obiecte de infrastructură energetică pentru a-i lăsa pe oameni fără căldură în prag de iarnă, acest lucru seamănă cu tactica terenului pârjolit, folosit în războaiele mongolilor. Iată că, în sec. XXI, când un stat care se pretindea a fi prieten, care promovează valori general umane, vedem cu câtă cruzime atacă locuințe în toiul nopții. În asemenea circumstanțe, firește că e complicat să spunem dacă în viitorul apropiat se vor normaliza relațiile cu Rusia. Este o realitate tristă, pe care nu noi am creat-o, a fost alegerea Federației Ruse" a subliniat Mihai Popșoi. 

Amintim că, în noua strategie de securitate, adoptată la sfârșitul anului trecut, Rusia reprezintă principalul pericol la adresa R. Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter