Extern

SUA și Ucraina au semnat acordul cu privire la resursele minerale, după luni de negocieri

post-img
Prim-viceprim-ministrul Ucrainei, Iulia Svyrydenko, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și alți oficiali la semnarea acordului privind mineralele critice între Ucraina și SUA, la Washington, D.C., pe 30 aprilie 2025
Sursa foto: Kyivindependent.com

SUA și Ucraina au semnat un acord de parteneriat economic pentru dezvoltarea resurselor minerale, în contextul războiului aprig purtat de aceasta cu Rusia, a anunțat miercuri administrația Trump.

Ca parte a acordului, SUA și Ucraina vor coopera pentru a înființa un fond de investiții care să ajute la reconstrucția națiunii est-europene, în timp ce Casa Albă declară că continuă să caute pacea la mai mult de trei ani de la lansarea invaziei la scară largă de către Kremlin, potrivit Politico.eu.

„Așa cum a spus președintele, Statele Unite sunt hotărâte să faciliteze sfârșitul acestui război crud și lipsit de sens”, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, într-un comunicat prin care a anunțat acordul. „Acest acord semnalează clar Rusiei că Administrația Trump este angajată într-un proces de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană și prosperă pe termen lung.”

Kievul și Washingtonul negociază de luni de zile un acord, care ar permite SUA să dezvolte și să profite de vastele resurse naturale ale Ucrainei, inclusiv elemente și minerale esențiale pentru industria prelucrătoare modernă, și să contribuie la un fond de reconstrucție pentru Ucraina.

Ucraina va păstra controlul deplin asupra resurselor sale naționale, iar întreprinderile de stat vor rămâne proprietatea statului, a precizat țara într-un plan al acordului.

SUA vor contribui la fond prin plăți directe sau prin noi asistențe militare, conform planului. Ucraina va contribui cu 50% la veniturile viitoare prin redevențe din licențele nou emise pentru explorarea mineralelor critice, a petrolului și a gazelor.

Semnarea mult așteptată a venit la doar câteva zile după ce Trump și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-au întâlnit la Roma în timpul înmormântării Papei Francisc la Vatican, weekendul trecut și în timp ce președintele a făcut presiuni atât asupra Ucrainei, cât și asupra Rusiei pentru a încheia un acord de pace pentru a pune capăt războiului.

Urgența bruscă de a consolida acordul, potrivit a două persoane familiarizate cu procesul cărora li s-a acordat anonimatul deoarece nu erau autorizate să vorbească public, a provenit parțial din frustrarea crescândă a președintelui față de ritmul discuțiilor de pace și, în special, față de președintele rus Vladimir Putin, care până acum nu a fost dispus să accepte termenii propunerii de pace a lui Trump.

În timpul conversației lor de sâmbătă din Bazilica „Sfântul Petru”, Zelenski l-a încurajat pe Trump să exercite mai multe presiuni asupra lui Putin. Între timp, Trump l-a încurajat pe liderul Ucrainei să finalizeze acordul privind mineralele, pe care l-a promovat de la preluarea mandatului ca o garanție de facto a securității postbelice pentru Ucraina.

Într-o postare pe rețelele de socializare trimisă de pe Air Force One la întoarcerea sa la Washington, Trump a calificat recenta campanie de rachete a lui Putin ca pe un semnal că „poate că nu vrea să oprească războiul (...) și trebuie tratat diferit”.

Întrebat miercuri, în cadrul unei ședințe de cabinet, despre finalizarea acordului privind mineralele, Trump a declarat că acesta va ajuta la descurajarea viitoarelor atacuri asupra Ucrainei odată ce se va ajunge la pace.

„Prezența americană, cred, va ține mulți actori rău intenționați departe de țară sau cu siguranță departe de zona în care facem săpăturile”, a spus el.

Acordul a fost aproape de a fi semnat acum două luni, când Zelenski s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă la sfârșitul lunii februarie, doar pentru a fi anulat după ce întâlnirea din Biroul Oval a devenit sarcastică.

Și chiar și după ce viceprim-ministrul ucrainean Iulia Svyrîdenko a sosit miercuri la Washington pentru a semna acordul, au existat din nou unele probleme de moment.

Ucraina a ezitat să semneze principalul pact economic și două acorduri tehnice suplimentare.

Un oficial american a confirmat că părțile au semnat toate cele trei acorduri după ce Ucraina a solicitat unele modificări de ultim moment, iar Trezoreria SUA a jucat „dur”.

Ucraina a salutat acordul ca fiind „o nouă etapă în cooperarea noastră cu SUA”.

„Primim nu doar investiții, ci și un partener strategic care va colabora cu noi la dezvoltarea economică și la introducerea inovațiilor”, a declarat Svyrydenko.

Kievul a vrut să se asigure că acordul nu includea și ajutorul militar american din trecut, despre care Ucraina a declarat miercuri că a fost inclus în acord.

„Acordul se concentrează pe asistența militară americană viitoare, nu trecută”, se arată într-o notă informativă ucraineană.

În comentariile sale publice despre acordul privind mineralele, Trump l-a descris ca o modalitate prin care contribuabilii americani își pot recupera ajutorul de aproximativ 120 de miliarde de dolari pe care SUA l-au primit Ucrainei de la începutul războiului.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor