Social

Peste 110 ha de teren au fost afectate de incendiile de vegetație în ultimele 24 de ore

post-img
Peste 110 ha de teren au fost afectate de incendiile de vegetație în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în 30 de cazuri pentru lichidarea focarelor de vegetație uscată. În total focul a compromis peste 110 ha de teren din raioanele Ialoveni, Soroca, Șoldănești, Cahul, Călărași, Căușeni, Edineț, Ungheni, Cimișlia, Telenești, Sângerei, Fălești, Rîșcani, Ștefan-Vodă, Orhei, dar și UTA Găgăuzia.

Un incendiu de vegetație a fost înregistrat în seara zile de 22 februarie 2024 la periferia localității Pașcani, raionul Criuleni. La fața locului a intervenit un echipaj de salvatori și pompieri. În urma incendiului focul a afectat 4 ha de vegetație uscată. 

Tot de intervenția pompierilor a fost nevoie în localitatea Cobîlea, raionul Șoldănești. Aici, focul a afectat 30 ha de vegetație uscată.

Mai mult, în seara zilei de ieri, salvatorii au lichidat un incendiu de vegetație în satul Pompa, raionul Fălești, care a cuprins o suprafață de teren de 10 ha. 

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat oamenii să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul. În condiții de temperaturi ridicate, necaracteristice pentru sezonul rece, umiditate redusă și vânt, orice scânteie poate provoca incendii de proporții. 

Totodată, oamenii sunt rugați să nu arunce chibrituri, țigări sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole.

Mai mult, populația este rugată să nu fie indiferentă atunci când observă focare de ardere, dar să apeleze prompt Serviciul 112 și să încerce să acționeze la stingerea acestor focare cu utilaje de primă intervenție. 

Potrivit datelor statistice ale IGSU, în perioada 01 ianuarie-19 februarie 2024 au fost înregistrate 121 de intervenții ale pompierilor la lichidarea focarelor de vegetație uscată, în urma cărora au fost compromise 138 ha de teren.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter