Consumatorii din Republica Moldova cer destul de rar ajutorul instituţiilor specializate atunci când consideră că drepturile lor au fost încălcate. Conducerea Inspectoratului pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor recunoaşte că birocraţia şi lipsa de informare sunt printre cauzele acestui fenomen. Iar experţii susţin că reforma inspectoratului şi a întregului domeniu nu mai poate fi amânată şi ar trebui să fie o prioritate pentru guvern.
Iurie Plămădeală a venit astăzi la ghişeul unic al Inspectoratului pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor să depună o plângere din parte unei rude din Ocniţa. Asta pentru că cei ce nu deţin semnătură electronică pot înainta petiţii doar la sediul instituţiei din Chişinău.
IURIE PLĂMĂDEALĂ, consumator: „Oamenii de rând nu pot să se deplaseze de sud la centru aici, sau de la nord dar ei trebuie susţinuţi acolo pe loc şi categoriile acestea vulnerabile.”
Pe parcursul anului trecut, la Inspectoratul pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor au fost depuse doar 1.853 de petiţii, dintre care 600 au fost soluţionate pe cale amiabilă iar cumpărătorii nemulţumiţi au primit înapoi peste 600 de mii de lei. Cele mai multe plângeri s-au referit la electrocasnice cu probleme, servicii turistice proaste ori produse alimentare şi petroliere neconforme.
PETRU MOLCEANU, inspector principal, ISSPNPC: „Persoanelor cu vârsta mai înaitată le este foarte greu să se descurce în tehnica modernă şi se adresează, iar persoane tinere cu probleme ce ţin de căşti, au cumpărat nu funcţionează.”
Numărul celor care fac reclamaţii este destul de mic pentru că mulţi încercă să negocieze singuri cu comercianţii atunci când au nemulţumiri.
„Cu siguranţă ar putea soluţiona, doar că depinde de noi, ne gândim uneori să nu mai sunăm după ajutor pentru un produs lactat de 20 de lei, este respectiv şi timpul nostru.”
„Eu cred că ei mai mult se ajută pe ei însăşi, adică ei mai intervin dar unde au interes şi chiar dacă cumpăr ceva mă duc înapoi.”
SERGIU DĂRĂNUŢĂ, şef, ISSPNPC: „Bineînţeles şi birocraţia şi timpul de a se deplasa în oraş de a face această petiţie, sistemul judiciar, îl face pe cetăţian să mai rezervat.”
Protecția consumatorului este un instrument ce arată nivelul de încredere al populației în instituțiile statului și în economia națională, spun experţii. Ei cred că trebuie reformată din temelii protecţia consumatorului din Republica Moldova, care e ineficientă și fragmentată, cu prea multe instituții având atribuții similare. S-ar putea prelua exemplul României, unde o singură instituţie apără drepturile consumatorului.
ADRIAN LUPUŞOR, director executiv, Expert -Grup: „Consumatorii sunt parte a sistemului economic şi trebuie trataţi pe picior de egalitate cu atreprenorii. Avem nevoie de un inspectorat fortificat cu mandat consolidat.”
SERGIU LELIC, director, Centrul Naţional pentru Protecţia Consumatorilor: „În viitorul apropiat trebuie să se înăsprească amenzile pentru acei agenţi economici care încalcă repetat, premeditat drepturile consumatorilor.”
Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost marcată prima oară pe 15 martie 1983 de organizația internațională Consumers International.