Social

Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali. R. Moldova se confruntă cu o lipsă acută de cadre

video

Astăzi, marcăm Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali, o profesie cu multă responsabilitate de care depinde sănătatea şi chiar viaţa pacienţilor. Deși sunt consideraţi îngerii păzitori ai pacienţilor, în sistemul medical din Republica Moldova există o lipsă acută de cadre, inclusiv în punctele-cheie de intervenţii de urgenţă.

Ecaterina Eni este asistentă medicală la Institutul de Medicină Urgentă de 20 de ani. Muncește în secţia de Reanimare, unde sunt internati pacienţii în stare gravă.


ECATERINA ENI, asistent medical: La o asistentă medicală noi avem 4 pacienţi, intubaţi, trahiostomă, mai sunt şi pacienţi la oxigen. Pacientului i se măsoară tensiunea, temperatura, se hrăneşte, facem indicaţiile şi aşa în decurs de 24 de ore. Poziţionarea pacientului la fiecare trei ore, dacă pacientul e nemişcat şi comunicarea, dacă pacientul e în cunoştinţă trebuie să comunici cu el, să îl asculţi.


Ecaterina mărturiseste că cel mai greu i-a fost când tatăl ei a murit în secţia de reaminare. Ea îşi aminteşte şi de perioada pandemiei când personalul medical era epuizat.


ECATERINA ENI, asistent medical: Aici era căldură, nu aveam cu ce respira. Măştile care erau aduse anume în pandemie erau straşnice. Uzi până la lenjerie. Fluxul de pacienţi era foarte mare, mulţi decedau, emoţional era greu. Internări şi câte 10 şi câte 11.


În secţia de reanimare muncesc 36 de asistenţi medicali, dar ar mai fi nevoie de incă 10 persoane. Fluxul de personal este mare, iar majoritatea angajatilor sunt studenţi.


MIHAELA DANII, asistent medical: Este un lucru greu pe plan fizic cât şi emoţional este foarte dureros când pacienţii pleacă. Aici este altă lume faţă de ce-a înconjurătoare, pacienţii luptă pentru viaţă, pentru a mai trăi o clipă.


NICOLETA RUSU, asistent medical: Iniţial să fiu sinceră mi-a fost greu fiindcă pacienţii sunt vulnerabili şi încercam întotdeauna să fiu în pielea lor să îi înţeleg şi să îi alin durerea. Obligațiunile mele de bază este să asigur medicului anesteziolog, dar şi suport în a induce anestezie şi deja toate etapele, monitorizarea persoanelor în timpul operaţiilor, după anestezia monitorizare.


Şi în secţia Traumatologie ar mai fi nevoie de cinci asistenţi medicali.  


ANA DULCI, asistent medical: Dificultăţi întâmpinăm multe în legătură cu pacienţii politraumatizaţi, la noi în secţie sunt foarte gravi. Trebuie să avem curajul şi puterea de ai convinge să meargă mai departe de se recupera. Mai greu este atuni când sunt pacienţi traumatizaţi din diferite accidente.


La Institutul de Medicină Urgentă muncesc aproape 600 de asistenți  medical, doar  70 la sută din necesităţile spitalului. În ultimii doi ani au fost angajaţi 50 de tineri după terminarea studiilor.


DIANA MANEA, director IMU: Avem o lipsă a asistenţilor medicali, încercăm să suplinim şi ceilalţi asistenţi medicali fac uneori lucru a două asistente. Instituţia noastră este asigurată în jur 70% cu asistenţi medicali, lucrăm pentru recrutarea cadrelor tinere, lucrăm în special cu centrele de excelenţă din medicină.


În sistemul de sănătate din Republica Moldova sunt peste 18.900 de asistenți medicali. Salariile celor începători încep de la şapte-opt mii de lei.


REPORTER: IRINA MIHAILICI
Imagine: Artiom Cereseu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter