Țările Uniunii Europene analizează o propunere de plafonare a prețurilor la gaze la niveluri mai mici decât cele prevăzute anterior, înainte de o reuniune a miniștrilor europeni ai energiei care va avea loc luni pentru a încerca să ajungă la un acord asupra acestei măsuri, potrivit unui document consultat de Reuters, transmite boursorama.com citat de g4media.ro.
În ciuda lunilor de negocieri și a două reuniuni ministeriale de urgență privind propunerea UE de plafonare, țările nu au reușit să ajungă la un acord și nu există un consens dacă o astfel de măsură ar atenua sau ar agrava criza energetică din Europa.
Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE, a redactat luni un nou compromis pentru a încerca să iasă din impas. Propunerea sa ar declanșa un plafon în cazul în care prețul contractului pe o lună de pe platforma olandeză TTF (Title Transfer Facility) depășește 188 de euro pe megawatt/oră timp de trei zile.
Acest preț de declanșare este inferior pragului de 275 pe megawatt/oră propus inițial de Comisia Europeană, pe care țările favorabile plafonării, precum Belgia, Polonia și Grecia, îl considerau prea ridicat.Aceste țări au considerat că plafonul ar trebui să fie mai mic de 200 de euro pentru a combate prețurile ridicate la gaze, care au dus la creșterea facturilor la energie.
Rusia era cel mai mare furnizor de gaze al UE înainte de invazia sa în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.De atunci, Moscova a tăiat cea mai mare parte a gazului pe care îl trimite în Europa, ceea ce a dus la creșterea prețurilor și la atingerea unor niveluri record ale inflației.
Cu toate acestea, Germania, Olanda și Austria, care reprezintă cea mai mare piață de gaze din Europa, se opun acestui plafon, despre care spun că ar putea perturba funcționarea piețelor energetice.