Extern

Venezuela: Puterea anunţă un acord cu opoziţia pentru a răspunde "nevoilor sociale"

post-img
Opposition supporters wave Venezuelan flags as they march across eastern Caracas to show their discontent with the Maduro government, April 6, 2019. (Meridith Kohut/The New York Times)

Puterea venezueleană a anunţat joi ca va semna un acord cu opoziţia care va permite eliberarea resurselor venezuelene blocate în străinătate pentru a finanţa proiecte sociale, după ce a confirmat reluarea negocierilor în Mexic, notează AFP.

"Am convenit să semnăm în Mexic" un acord care stabileşte "un mecanism practic, menit să satisfacă nevoile sociale vitale şi problemele serviciilor publice" (...) cu "recuperarea resurselor legitime, proprietate a statului venezuelean, care în prezent sunt blocate în sistemul financiar internaţional", potrivit unui comunicat difuzat de Jorge Rodriguez, preşedintele parlamentului şi şeful delegaţiei puterii pentru negocierile cu opoziţia.

O sursă din opoziţie a declarat miercuri pentru AFP că un "acord" cu caracter "social" va fi semnat sâmbătă.

Aceste fonduri vor fi utilizate în special pentru consolidarea sistemului de sănătate publică, infrastructurii şcolare, reţelei electrice, precum şi pentru a "răspunde" nevoilor create de inundaţiile şi alunecările de teren provocate de ploi, potrivit textului.

Comunicatul nu a precizat ce parte din fondurile îngheţate în urma sancţiunilor financiare împotriva Venezuelei va fi deblocată.

Ambasada Norvegiei în Mexic a confirmat, la rândul său, că reprezentanţii celor două părţi îşi vor relua oficial discuţiile sâmbătă.

Reuniuni informale vor avea loc cu o zi înainte.

Guvernul s-a retras de la negocieri în octombrie 2021, după extrădarea din Capul Verde în Statele Unite a omului de afaceri Alex Saab, apropiat puterii de la Caracas şi acuzat de spălare de bani.

Delegaţia puterii speră că acordul "va deschide porţile pentru a face să avanseze vastul program al dialogului naţional", potrivit comunicatului.

Principala alianţă a partidelor de opoziţie, Plataforma Unitaria, a lansat un apel într-un comunicat la încheierea unor acorduri "o dată pentru totdeauna", cu scopul de a rezolva o criză care a determinat peste şapte milioane de venezueleni să emigreze, potrivit datelor ONU, şi la crearea condiţiilor pentru "alegeri libere".

"Această delegaţie vine la procesul de dialog şi negociere cu urgenţa şi voinţa de a găsi o dată pentru totdeauna acorduri tangibile şi reale", a subliniat textul. Este vorba despre "construirea condiţiilor şi instituţiilor care garantează - printre altele - alegeri libere şi observabile", a adăugat alianţa.

"Nu va exista o cale reală de ieşire din criză fără un acord politic global", a avertizat Plataforma Unitaria.

Comunicatul delegaţiei opoziţiei nu a oferit mai multe detalii despre acordul anunţat joi.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter