Senatorul românilor de pretutindeni, Mihai Dohotar, a mers în prima sa vizită de lucru în regiunea Cernăuţi. Oficialul a participat la manifestaţiile de omagiere a martirilor neamului românesc de la Fântâna Albă şi a discutat cu reprezentanţii comunităţii româneşti despre problemele stringente.
Senatorul Mihai Dohotar s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești din nordul Bucovinei, primari, antreprenori, oameni de cultură. El a aflat problemele cu care se confruntă românii din Ucraina şi s-au analizat soluțiile.
ADRIAN ILIUȚ președinte, Asociația ,,Anastasia": „Am avut posibilitatea să ne expunem părerile noastre, problemele cu care ne confruntăm şi ce am dori de la România, de la patria noastră istorică, privind rezolvarea lor”.
ȘTEFAN MITRIC director, Liceul ,,Ștefan cel Mare", satul Ropcea: „Unii reprezentanţi ai societăţii româneşti s-au expus gândul privind la ce ar trebui să facem ca să devenim acei români protejaţi şi să fim, într-adevăr, ca membrii ai societăţii statului românesc de aici, din Bucovina”.
MIHAI DOHOTAR senator, Circumscripția 43, Diaspora: „Au fost ridicate foarte multe probleme, începând de la cele privind şcolile româneşti cu predare în limbă română, cu examenele de Bacalaureat, cu programele transfrontaliere. Mă gândesc la unele soluţii. Aştept, înainte de toate, şi o informare scrisă punctat pe unele dintre ele, pentru a putea găsi instrumentele legale pe care le am”:
Senatorul Mihai Dohotar a vizitat mai multe monumente de importanţă naţională, inclusiv cimitirul istoric din Cernăuți și Casa profesorului Aron Pumnul.
VITALIE ZÂGREA reporter TVR MOLDOVA, Ucraina: „Casa Memorial Aron Pumnul care de decenii bune se află în paragină şi necesită să fie restaurată a fost vizitată zilele acestea de senatorul român Mihai Dohotar, care a promis că va întreprinde toate măsurile, astfel încât acest obiectiv turistic să fie restaurat şi deschis românilor de pretutindeni”:
ANA CRISTINA MIHĂEȘI, preşedinte, Fundația Culturală de Binefacere "Casa Limbii Române": „Ne-a promis că ne va ajuta, va apela la cele mai înalte instanţe, pentru ca să ne ajute cu deschiderea Muzeului ,,Mihai Eminescu" în incinta acestei case. Sperăm să putem realiza acest obiectiv turistic care va crea punţi de flori între România, Republica Moldova şi Ucraina”.
Mihai Dohotar a participat şi la activități de comemorare a românilor masacrați de trupele NKVD-iste la Fântâna Albă, la împlinirea a 83 de ani de la tragedie.