Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat, vineri seară, la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, că proiectul privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate, în baza Procuraturii Anticorupție și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, urmează să fie votat în prima lectură săptămâna viitoare. Necesitatea formării unei noi instituții, în opinia speakerului, este dictată de lipsa de rezultate în activitatea Procuraturii Anticorupție: „Cineva a stat și a privit cum își fac de cap bandiții”.
„Noi o să avem discuții cu argumente la fracțiune, vom avea consultări, îl vom vota în prima lectură săptămâna viitoare. Vom mai face o consultare publică între cele două lecturi, cât va trebui și vom vota această lege în două lecturi”, a spus Igor Grosu.
Președintele Parlamentului a mai menționat că cetățenii solicită autorităților să livreze rezultate, dar nu scuze în lupta cu corupția.
„Activitatea acestor două instituții sunt lucruri diferite care trebuie să se miște cu viteze diferite, din păcate, procesul de vetting se mișcă mai încet și noi chiar dacă ne-am dori să se miște mai repede am văzut ce s-a întâmplat în cazul CSP, CSM, președinții Curților de Apel – durează în timp. În cazul procurorilor, durează și mai încet, pentru că unii procurori fac tot posibilul să tergiverseze procesul. Unii procurori intentează dosare și intimidează membrii secretariatului acestor comisii. Eu pot să îmi permit să spun acest lucru pentru că știu acest lucru”, a afirmat el.
„Chiar cei care trebuie evaluați nu prezintă informații din diverse motive, doi - deschid dosare penale. E grav. Noi de asta și venim cu această soluție pentru că eu nu am de gând să stau și să aștept când o să fie făcut vetting-ul. Țara e în pericol și am avut toamna trecută două exerciții electorale. Furtuna perfectă, atunci când vezi oamenii și instituțiile cum se comportă. Atunci a fost acel șoc pe care l-am suportat toți ca societate, sisteme, ca instituții. A fost un exemplu perfect să vedem cine și cum reacționează la acest șoc”, a menționat el.
„În acest șoc, concluziile noi le-am făcut în urma Consiliului Superior de Securitate. A fost raportul SIS-ului, care a rătat fluxuri financiare, implicația Rusiei, fugari, crime organizate. Am tras o concluzie că SIS, CNA, INI, IGP, Poliția de Frontieră – au muncit ca instituții. Și, pe de altă parte, unii procurori din PCCOCS, unii din teritoriale. Și mi se pare că una dintre această procuratură minunată. (...) Dacă asta e atitudinea unei instituții față de un atac concertat fără precedent împotriva R. Moldova, atunci noi avem ceva putred în aceste instituții”, a spus șeful Parlamentului.
„Și atunci ne-am uitat ce se întâmplă în jur, am găsit un exemplu al Croației să concentrăm puținul pe care îl avem. O să mergem pe calea că este procurorul general, este CSP-ul, ce a trecut vetting-ul, toate procesele astea... Trebuie să creăm toate aceste capacități într-o instituție, pentru că, în formatul actual, scuzați, m-am convins pe două procese electorale importante, cineva a sabotat, cineva stat prin concedii, cineva a stat și a privit cum își fac de cap bandiții”, a spus Igor Grosu.