Nu tot ce e vechi e de aruncat la gunoi, dimpotrivă, trebuie prețuit și arătat lumii. Zaharia Triboi a înțeles asta și păstrează tradiția ceramicii negre. Bărbatul modelează vase după metode vechi de secole. Iar lucrările sale sunt apreciate atât acasă, cât și peste hotare.
Meșterul Popular Zaharia Triboi a deprins meșteșugul la o fabrică din Ungheni. I-a plăcut, a căutat să se documenteze, dar cel mai mult a învățat din propriile greșeli. Ulcioare și ulcele, platouri, ghiveciuri și căni, făcute din humă. Acum, îi ia vreo cinci minute să facă un suvenir la roată.
ZAHARIA TRIBOI, meșter popular: „Huma este o minune lăsată de Dumnezeu, care a fost, pe nedrept, neglijată în perioada, mai ales, sovietică. Atunci când meșteșugarilor li s-a interzis să facă meseria, iar toți au început să folosească metalul”.
ZAHARIA TRIBOI, meșter popular: „Mâncarea gătită în oală protejează proteina, pe când metalul o distruge. De aceea, și gustul, chiar și calitatea, sunt altceva. Oala nu distruge proteina, nu se încinge atât de tare și îi dă mâncării calități deosebite, deoarece lutul în componenta lui conține multe minerale, metale rare, printre care și argint”.
Materialul se modelează ușor și nu crapă, în timpul procesului de uscare și ardere.
ZAHARIA TRIBOI, meșter popular: „Eu o iau de la oamenii care sapă câte o fântână și scot din adânc această humă. Că eu când am venit în sat, umblam și căutam materialul ăsta din care să fac lutul, căutam prin rămășițe, dar nu era. Cum este huma, nu ne dădeam seama că ea este mai adâncă, o căutăm la suprafață.”
Meșterul lucrează după o tehnică, veche de mii de ani.
ZAHARIA TRIBOI, meșter popular: „Durează aproape o săptămână până ridicăm temperatura. Vreo 36-40 de ore trebuie să facem focul, apoi scădem focul, iar punem lemne și îl înfundăm ermetic cuptorul. Că lemnele acolo fumează și carbonul din fum intră în porii lutului, ăsta e tot secretul.”
ZAHARIA TRIBOI, meșteșugar popular: „În ceramica neagră, noi ne străduim să o facem să corespundă și ca tehnică de îndeplinire, adică o ardem cu lemne și îi facem ornamentul, formele care sunt din vechime, cum s-ar zice. Mai întâi o dăm, o șlefuim bine, o dăm cu peria și o netezim, iar cu piatra îi dăm luciul, vedem dacă se arde luciul, așa rămâne.”
Vasele sale și-au găsit locul și în casele moldovenilor din Diaspora.
ZAHARIA TRIBOI, meșter popular: „Cele mai cumpărate sunt vasele pentru sarmale, da, gospodarii de azi își dau seama că sunt altceva sarmalele în oală. Chiar mulți din străinătate, care sunt în Anglia, Italia, vin acasă sau de la alții de-ai noștri și își doresc câte un vas din ăsta.”
Ceramica neagră de Ciorăști a fost vedetă la mai multe expoziții internaționale.
ZAHARIA TRIBOI, meșteșugar popular: „Și la Dubai, la Shanghai, a fost și la Paris, a ajuns pe toate continentele, asta ne bucură, de fapt, că ceramica noastră neagră este încă prezentă.”
Zaharia Triboi petrece mult timp în atelier; care este locul său de suflet și e bucuros că a putut să transmită această dragoste și fiului său, Adrian.