Extern

Căderea rachetei care a ucis doi oameni în Polonia a fost cel mai probabil un incident nefericit, e concluzia autorităţilor de la Varşovia

Atac asupra Poloniei
Sursa video: TVR MOLDOVA

Căderea rachetei care a ucis doi oameni în Polonia a fost cel mai probabil un incident nefericit. E concluzia autorităţilor de la Varşovia care presupun că ar fi vorba de o rachetă antiaeriană a Ucrainei căzută accidental pe teritoriul Poloniei. În aceste condiţii, guvernul de la Varşovia a comunicat că nu va convoca ţările NATO pentru consultări urgente privind ameninţările la adresa securităţii Alianţei.

Preşedintele şi premierul Poloniei au subliniat într-o conferinţă comună de presă că nu vor invoca articolul 4 al NATO, care prevede consultări între ţările Alianţei atunci când le este ameninţată securitatea şi integritatea teritorială. Ei au admis că în timpul bombardamentelor masive de ieri asupra Ucrainei, una dintre rachetele antiaeriene îndreptate împotriva celor ruseşti nu şi-a atins ţinta şi a ajuns întâmplător pe teritoriul Poloniei.

ANDRZEJ DUDA, președintele Poloniei: „Nu există niciun indiciu că a fost un atac intenționat împotriva Poloniei. Prin urmare nu a fost un atac asupra Poloniei. În acest moment nu avem dovezi că ar fi fost o rachetă lansată de partea rusă, dar este foarte probabil să fi fost o rachetă folosită de către forțele de apărare ucrainene.”

Însă atât autorităţile de la Varşovia, cât şi alţi lideri occidentali susţin că anume Rusia este în ultimă instanţă responsabilă de explozia rachetei din Polonia. Secretarul General al NATO le-a declarat jurnaliştilor după o reuniune de urgenţă a Alianţei că nu există indicii că Rusia ar fi încercat sau ar pregăti vreun un atac asupra unei ţări membre. El a subliniat însă că indiferent de rezultatele investigaţiei incidentului din Polonia, nu Ucraina, ci Rusia e de vină pentru cele întâmplate.

JENS STOLTENBERG Secretarul General al NATO: „Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră. Dar permiteți-mi să fiu înţeles clar: nu este de vină Ucraina. Rusia poartă responsabilitatea supremă, deoarece își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei.”

Jens Stoltenberg a salutat decizia ţărilor membre de a furniza Ucrainei din ce în ce mai multe sisteme de apărare aeriană. Kievul susţine că a doborât ieri cu ajutorul unor astfel de sisteme peste 70 la sută din cele aproape 100 de rachete ruseşti lansate asupra oraşelor ucrainene. 

Explozia rachetei în  Polonia a avut loc în timpul intenselor bombardamente ruseşti împotriva infrastructurii civilile din regiunea Volyn din vestul Ucrainei. Rusia afirmă că nu a lansat rachete mai aproape de 35 de kilometri de frontiera Poloniei cu Ucraina. Kievul susţine însă că are dovezi că racheta care a lovit teritoriul Poloniei a fost lansată de Rusia şi cerut să fie admis la investigaţia incidentului pe care au pornit-o partenerii săi occidentali.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter