Social

Afacere de sezon: Un fermier din Sadova oferă acces doritorilor la plantaţia lui de căpşune

Afacere de sezon: Un fermier din Sadova oferă acces doritorilor la plantaţia lui de căpşune

Un fermier din Sadova oferă acces doritorilor la plantaţia lui de căpşune. În schimbul unei taxe, vizitatorii își pot culege singuri fructele dorite. Toată lumea este mulțumită pentru că fermierul nu mai trebuie să-și ducă căpşunele la piață iar cumpăratorii îşi aleg ce vor şi iau marfă proaspătă.

Accesul în sere e 50 de lei pentru adulti si 25 de lei pentru copii. Așadar, o familie cu doi copii ar scoate din buzunar 150 de lei dar cu toții pot mânca fructe pe saturate şi pot petrece o zi departe de agitația orașului.

„Ţinând cont că e zi liberă, noi cu copii am decis să o petrecem în sânul familiei. Este pentru prima dată când copii vor mânca căpuşune strânse direct de pe câmp. Fiindcă s-a deschis sezonul căpuşunelor. Noi până acum ne-am abţinut şi am hotărât să gustăm de ale noastre moldoveneşti. Am decis să venim deoarece eram prin treacăt, spre Călăraşi şi am decis să profităm de ocazie şi să trecem pe la Sadova. Am cules fructe. Le-ai gustat? – Da! – Şi cum sunt? – Bune! Am venit cu mama şi cu fratele meu. Am cules foarte multe căpuşuni. Le-am ales pe cele mai dulci şi cele mai roşii”.


Fermierul produce anual aproape 45 de tone de căpșune. Organizarea de evenimente îl ajută să-şi vândă marfa.


SIMION TERTIUC, fermier: „În plantaţie avem două sorturi: marmelad şi asia, un soi mai nou. Soiul acesta asia e mai întrebat la orăşeni şi noi ne luăm după consum. Consumatorul ne dictează care soiuri trebuie promovate mai tare”.


ELENA TERTIUC, fermier: „Ce nu merge la comercializare, noi procesăm. Facem suc concentrat de căpuşuni. Facem compot de căpuşuni, gemuri, îngheţăm, facem lichior”.


La Sadova sunt mai multi producători iar in fiecare an, în iunie,se organizează Festivalul mierii și al căpșunilor.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter