Află pe scurt ce s-a întâmplat pe 17 februarie. TVR Moldova amintește cele mai importante evenimente care au avut loc luni.
Alte două drone, trimise de ruși deasupra Republicii Moldova
Duminică seară, alte două drone au violate spațiul aerian al Republicii Moldova, după ce săptămana trecute două au explodat în regiunea găgăuză. De data aceasta, primul aparat de zbor a fost identificat pe direcția Taraclia – Petrovca, iar cel de-al doilea – pe direcția Burlăceni - Vinogradovca. Potrivit autorităților ucrainene, cele două drone rusești au fost partea a unui atac masiv Rusiei în regiunea Odesa.
Partidele pro-Kremlin au luat apă în gură în cazul dronelor rusești
În timp ce Rusia continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova și să îi încalce spațiului aerian, partidele pro-Kremlin de la Chișinău și autoritățile regiunii găgăuze, controlate de oligarhul fugar Ilan Șor, au luat apă în gură. Până la această oră, bașcanul Evghenia Guțul și conducerea Adunării Populare a UTA Găgăuzia continuă să fie fidele Kremlinului și să critice autoritățile centrale.
Întrebat de „Gaudeamus”, primarul Ion Ceban se leagă de caldarâm
Reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale cer suspendarea autorizației de construcție a blocului 15 etaje în locul cinematografului „Gaudeamus” și solicită dezbateri publice. De partea cealaltă, primarul Ion Ceban spune că, în cazul unor astfel de construcții, legea nu prevede obținerea unui aviz din partea Ministerului Culturii. La începutul lunii februarie curent, Primăria Chișinău a emis autorizația de construcție pentru un bloc cu 15 etaje. Edilul Ceban și-a justificat decizia prin faptul că vechea construcție prezintă pericol pentru cetățeni.
Dosarul Băncii Sociale: Șase persoane, recunoscute vinovate de încălcarea regulilor de creditare
Patru membri ai Consiliului Băncii Sociale au fost găsiți vinovați de încălcarea regulilor de creditare soldată cu pierderi de aproape 130 de milioane de lei. Ţinând cont de vârstele înaintate ale celor patru, magistraţii Judecătoriei Chişinău au decis ca fiecare inculpat să plătească câte o amendă de 60.000 de lei. În 2013, cei patru – Mihai Severovan, Evghenia Abramova, Aglaia Ostrovscaia, Valentina Andreev – au aprobat acordarea creditelor în valoare de 130 de milioane de lei pentru trei companii rezidente cu încălcarea regulilor de creditare.
„Nicio zi fără regrete”. Mărturisirile unor condamnați pe viaţă în Republica Moldova
De la obţinerea independenţei şi până prezent, 133 de persoane au fost condamnate pe viaţă în Republica Moldova. E vorba de bărbaţi care au ajuns după gratii pentru comiterea unor infracţiuni extrem de grave. În ultimii trei ani, de la intrarea în vigoare a legislaţiei privind amnistia, 17 condamnaţi au fost puşi în libertate. Patru dintre aceștia au ieşit în 2024 pe poarta penitenciarului după 30 de ani de detenție. Vă avertizăm că urmează informaţii cu un puternic impact emoţional.