133 de persoane au fost condamnate pe viaţă în Republica Moldova de la obţinerea independenţei şi până prezent. E vorba doar de bărbaţi care au ajuns după gratii pentru comiterea unor infracţiuni extrem de grave. În ultimii trei ani, de la intrarea în vigoare a legislaţiei privind amnistia, 17 condamnaţi au fost puşi în libertate. Patru dintre ei au ieşit în 2024 pe poarta penitenciarului după 30 de ani în spatele gratiilor. Vă avertizăm că urmează informaţii cu un puternic impact emoţional.
ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA:
„Toate persoanele condamnate la detenţie pe viață se află în Penitenciarul nr. 17 din Rezina. Aici sunt doar bărbați. Ei au ajuns după gratii pentru infracțiuni extrem de grave. Vorbim despre omoruri săvârşite cu o deosebită cruzime, violuri, maltratari. Din iunie 2024, şi femeile pot fi condamnate la detentie pe viaţă, însă până acum nu avem astfel de cazuri”.
Securitatea în penitenciarul numărul 17 din Rezina este la cel mai înalt grad. La intrare, fiecare persoană e percheziţionată minuţios, iar telefoanele mobile sunt interzise. Aici l-am întâlnit şi pe Vladlen Şpigu, în vârstă de 51 de ani, care se află după gratii din 1997. A fost condamnat la detenţie pe viaţă după ce a comis o tâlhărie şi a omorât o persoană. Anul trecut a fost amnistiat, detenţia pe viaţă fiind schimbată în 30 de ani de închisoare. Asa că, în 2027, ar putea fi pus în libertate.
VLADLEN ŞPIGU, deţinut: „Când am primit decizia condamnare pe viaţă, destul de greu a fost. M-am adaptat. Singur m-am susţinut pe mine. M-am luat în mâini. Am fost la program. Colaboram cu anchetatorii. Participam la diferite programe social-psihologice, educative. În afară de asta, eu am lăsat fumatul, vorbitul licențios”.
Dorin Suşiţchi, în vârstă de 45 de ani, stă după gratii din anul 2002. El a fost condamnat pe viaţă după ce şi-a ucis un prieten din copilărie şi a ascuns cadavrul. Un an mai târziu, a mai omorât doi oameni. Şi el a fost
amnistiat şi peste şase ani ar putea fi eliberat.
DORIN SUŞIŢCHI, deţinut: „După primul omor am înţeles că am făcut aceea ce nu se iartă. După ce am comis al doilea şi al treilea omor, şi în libertate - am încercat să mă sinucid. Soţia cu mămica ştiau că odată şi odată la mine va fi o schimbare. Eu de amnistie nici nu credeam în asta”.
Ambii bărbaţi spun că îşi regretă faptele şi îi îndeamnă pe oameni să nu încalce legea.
VLADLEN ŞPIGU, deţinut: „În deja în ultimii zece ani, chiar dacă aveam pedeapsă pe viaţă, eu aveam semne şi speranţa că o să ies de aici. Dacă ar fi să întoarceţi timpul înapoi, să vă întoarceţi la 24 de ani, cum aţi proceda? - Ştiţi, este o vorbă, dacă ştiam unde voi cădea, avea să aştern ceva mai moale. Dacă ştiam ce mă aşteaptă, avea să aleg altă cale, alt mod de viaţă”.
DORIN SUŞIŢCHI, deţinut: „Nu-i o zi ca să nu regret ceea ce am săvârşit. Eu paguba materială am achitat complet în 2016. Acum am început a achita paguba morală. Eu după ce mi s-a cumutat detenţiunea pe viaţă la termen, eu am rugat administraţia să-mi dea şansa să ies în detaşament, să fiu încadrat în câmpul muncii”.
Din cele 17 persoane amnistiate de la schimbarea legislaţiei, patru au fost deja eliberate. Înainte să fie dosarul transmis în judecată pentru schimbarea pedepsei, fiecare condamnat este evaluat, inclusiv din punctul de vedere al riscului de a recidiva.
NATALIA ANDRIUŢĂ, psiholog, Penitenciarul numărul 17, Rezina: „La etapa iniţială se vorbeşte despre analiza infracţională a condamnatului. Aici condamnatul relatează despre motivele infracţiunii. Vedem dinamica infracţională, dacă e în creştere, viteza de recidivă. Apoi la a două etapă vorbim despre biografia condamnatului, din ce mediu vine, relaţia cu familia. A treia etapă despre procesele despre personalitatea condamnatului. Dacă este sancţionat disciplinar, desigur, poate influenţa anumiţi factori”.
SERGIU BUZDUGAN, reprezentant ANP: „Ne dorim ca să nu se reîntoarcă în penitenciar, în locurile de detenţie. Totodată, menţionez că persoanele eliberate deja de la detenţiune pe viaţă, care au executat în total pedeapsa stabilită cu închisoare au început în a doua jumătate a anului 2024. Şi în 2025 avem tot o persoană eliberată”.
Datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor arată că, în ultimii patru ani, au fost condamnate la detenţie pe viaţă 12 persoane, cele mai multe, cinci la număr, în 2022.
La începutul acestui an, o persoană a primit deja o astfel de pedeapsă extrem de severă. Vorbim despre Gheorghe Cotorobai, cel care a violat şi ucis cu sânge rece o tânără din Orhei, însărcinată în şase luni, după care a ascuns cadavrul într-o pădure. Potrivit legii, doar minorii nu pot fi condamnaţi la detenţie pe viaţă.