Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat regional pentru investiții realizate în Republica Moldova, ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Noua schemă va susține suplimentar întreprinderile din industria prelucrătoare prin două instrumente: scutiri la plata impozitului pe venit și acordarea de granturi. Astfel, vor fi stimulate investițiile în industria prelucrătoare și dezvoltarea regională.
Documentul aprobat stabilește lista activităților eligibile, procedura, modalitatea și condițiile de acordare a ajutorului de stat întreprinderilor din industria prelucrătoare care realizează investiții în sectoarele prioritare în Republica Moldova.
Lista sectoarelor de activitate pentru care vor fi acordate ajutoare de stat cuprinde industria alimentară, fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte, prelucrarea lemnului, industria construcțiilor metalice, fabricarea echipamentelor electrice și altele.
Vor fi eligibile proiectele care presupun investiții inițiale, cum ar fi crearea unei noi unități, extinderea sau modernizarea unei unități existente, diversificarea producției. De asemenea, vor fi eligibile cheltuieli de achiziționare a echipamentelor, construcțiilor, precum și a licențelor sau a drepturilor de autor, iar beneficiarii trebuie să asigure o contribuție proprie de cel puțin 25% din aceste cheltuieli.
Condițiile stabilite mai prevăd faptul că, prin intermediul schemei, se pot acorda ajutoare de stat pentru proiectele care au o valoare totală a costurilor eligibile, fără taxa pe valoarea adăugată, de minimum 10 milioane de lei.
Pentru fiecare proiect de investiții va fi acordat ajutor de stat sub formă de grant, în proporție de 25%, și sub formă de scutire parțială la plata impozitului pe venit, în proporție de 75%.
Valoarea totală estimată a ajutorului de stat acordat în baza schemei este de 2 miliarde de lei, din care 1,5 miliarde de lei - pentru scutiri parțiale la plata la impozit pe venit și 0,5 miliarde de lei - pentru granturi. În total, se estimează că vor fi sprijinite aproximativ 150 de întreprinderi.
„Ne bucurăm că Republica Moldova adoptă acest sistem european de ajutor de stat și de stimulare a investițiilor. Asta ne va ajuta să creștem economia, în mod special, ținând cont de faptul că suntem într-o situație destul de dificilă a volatilității încrederii, din cauza fazei active de război în Ucraina”, a menționat premierul Dorin Recean.