Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc miercuri, 23 iulie.
SURSE: Rusia l-a dat în urmărire prin Interpol pe Plahotniuc, după ce a fost recent la Moscova
Federația Rusă l-a anunțat în urmărire prin Interpol pe Vladimir Plahotniuc după ce autoritățile elene l-au plasat în arest preventiv. Anunțarea în căutare internațională este prima fază după care urmează solicitarea de extrădare, au precizat sursele TVR Moldova din domeniul instituțiilor de drept. Anunțul Moscovei este ciudat, potrivit surselor TVR Moldova, deoarece oligarhul fugar a vizitat acum trei săptămâni Rusia. În iunie 2019, potrivit Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al Federației Ruse, anchetatorii ruși deschiseseră pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al lui Constantin Țuțu un dosar penal pentru trafic de droguri. Aceștia doi, se menționa într-un comunicat al MAI rus, făceau parte dintr-o grupare internațională specializată în trafic de droguri în cantități foarte mari. Plahotniuc mai este judecat în Rusia pentru schema „Spălătoria rusească”.
Procurorii eleni au emis mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc
Procurorii eleni au emis un mandat de arestare pe termen de 40 de zile pe numele lui Vladimir Plahotniuc, potrivit Procuraturii Generale a Republicii Moldova. Termenul mandatului de arestare coincide cu termenul acordat pentru trimiterea cererii de extrădare. Decizia este cu drept de atac. Vladimir Plahotniuc a fost reținut pe 22 iulie dimineață pe Aeroportul din Atena. Oligarhul fugar a fost reținut împreună cu fostul deputat democrat Constantin Țuțu în timp ce se aflau în tranzit spre Emiratele Arabe Unite. Pe 15 februarie 2025, numele și fotografia lui Vladimir Plahotniuc, au apărut pe site-ul oficial Interpol, în rândul persoanelor căutate la nivel internațional. Vladimir Plahotniuc a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a pierdut puterea în fața unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM.
Vitalie Pîrlog a fost plasat în arest preventiv în Franța
Fostul ministru al Justiției din Republica Moldova, Vitalie Pîrlog, învinuit de fals în acte, luare de mită, complicitate la dare de mită și fraudă, extrădat de autoritățile de la Abu Dhabi în Franța, a fost plasat miercuri în arest preventiv, potrivit publicației Le Parisien. Vitalie Pîrlog a apărut miercuri dimineață în instanță. Procurorul financiar a solicitat o audiere cu ușile închise, argumentând că în acest „dosar de corupție internațională” există „numeroși martori care trebuie audiați în numeroase țări”, precum și un „risc de presiune sau chiar corupție” asupra acestor martori. Judecătorul a fost de acord. Vitalie Pîrlog, fost președinte al Comisiei pentru Controlul Dosarelor (CCF) a Interpol, a fost arestat pe 15 iunie în Emiratele Arabe Unite în baza unui mandat internațional de arestare emis de Franța la sfârșitul lunii ianuarie 2025.
Reacția lui Alexei Lungu la intervenția poliției: „Eu am încercat să mă apăr”
Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”, controlat de Ilan Șor și supus sancțiunilor UE, va fi cercetat pentru huliganism și pentru ultragierea polițiștilor. El ar fi recurs la violenţă în timpul unui protest desfăşurat miercuri, în faţa Curţii de Apel Chişinău, cu participarea unor reprezentaţi ai Blocului politic „Victorie”. Alexei Lungu: „Depăşirea atribuţiilor de serviciu şi un comportament inadecvat care contravine şi statutului poliţistului şi drepturilor cetăţenilor de întrunire. – Dvs. aţi acţionat violent în raport cu poliţia sau nu? – Eu nu am acţionat în raport cu poliţia violent, eu doar am încercat să mă apăr de loviturile, îmbrâncerile şi alte acţiuni violente ale poliţiei. – S-a încercat reţinerea dvs., dar aţi opus rezistenţă. De ce? - Nu am opus nicio rezistenţă”. Diana Fetco, şef, Secția Comunicare și Protocol, IGP: „Acestuia i-a fost înmânată citaţia pentru a se prezenta la poliţie. Persoana a atentat la integritatea poliţiştilor şi, pentru asta, va fi documentat pentru ultragiere, nesubordonare şi acţiuni huliganice. Mai mult, bărbatul care asigură paza acestuia va fi şi el documentat pentru imixtiune în procesul de activitate al poliției”.
Avere ilegală de 5,7 mil. de lei, vacanțe în Maldive, găsite de ANI la o vameșă, soție de procuror
Autoritatea Națională de Integritate a găsit la angajata Serviciului Vamal, Aurelia Ciobanu, avere nejustificată în valoare de aproximativ 5,7 milioane de lei. Aurelia Ciobanu și soțul său, Mircea Ciobanu, procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, și familia lor extinsă nu au putut justifica cheltuieli pentru achizionarea în perioada 2016-2024 a cinci autoturisme Hyundai de diferite modele și vacanțe în Republica Dominicană, Mexic și Maldive. Aurelia Ciobanu a respins calculele facute de inspectorul de integritate și a insistat pe faptul că nu a acumulat averi pe cale ilegală. „Într-un stat de drept, nimeni nu poate fi sancționat ori suspectat de disproporție patrimonială pe baza unor formule matematice generale, care nu reflectă realitatea subiectivă a vieții fiecăruia”, a spus angajata Serviciului Vamal.