Justiție

Avere ilegală de 5,7 mil. de lei, vacanțe în Maldive, găsite de ANI la o vameșă, soție de procuror

post-img
În 2019, Aurelia Ciobanu a obținut prin donație Hyundai Polisade

Autoritatea Națională de Integritate a găsit la angajata Serviciului Vamal, Aurelia Ciobanu, avere nejustificată în valoare de aproximativ 5,7 milioane de lei. Aurelia Ciobanu și soțul său, Mircea Ciobanu, procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, și familia lor extinsă nu au putut justifica cheltuieli pentru achizionarea în perioada 2016-2024 a cinci autoturisme Hyundai de diferite modele și vacanțe în Republica Dominicană, Mexic și Maldive.

Potrivit actului de constatare, în 2000 Aurelia Ciobanu a fost angajată ca inspector al Postului vamal Zona Antreprenoriatului Liber Expo-Business-Chișinău.

În 2016, Aurelia Ciobanu a fost numită în funcția de șef interimar al Postului vamal Chișinău 3 (Industrială) Biroul Vamal Centru. La sfârșitul aceluiași an, a fost numită șefă a Postului vamal Chișinău 1 (Industrială).

În 2023, Serviciul Vamal a încetat raporturile de serviciu cu Aurelia Ciobanu, șef al Postului vamal Chișinău 1 (PVI Industrială). În același an, a fost reangajată în funcția de șefă a Postului vamal Chișinău 1 (PVI Industrială) (Post vamal regional Chișinău 1) Biroul Vamal Centru, iar apoi șefă a Postului vamal Subzona Sud-Est (PVI) Biroul Vamal Centru.

Inspectorul a constatat achiziționarea a biletelor de vacanță de familia Ciobanu și socrul angajatei Serviciului Vamal în Republica Dominicană în 2018; în Mexico în 2020, în Maldive, de două ori pe an, în 2021, în Mexico în 2022. Aurelia Ciobanu a spus că în 2021 biletele de avion și biletele de vacanță au fost achitate integral de socrul său drept cadou nepotului. În ce privește vacanța în Republica Dominicană, angajata Serviciului Vamal a spus că toate cheltuielile pentru vacanța dată au fost suportate de un domn cu titlu de cadou pentru sărbătorile de iarnă.

Aurelia Ciobanu a respins calculele facute de inspectorul de integritate și a insistat pe faptul că nu a acumulat averi pe cale ilegală.

„Într-un stat de drept, nimeni nu poate fi sancționat ori suspectat de disproporție patrimonială pe baza unor formule matematice generale, care nu reflectă realitatea subiectivă a vieții fiecăruia. Invocarea acestor sume drept cheltuieli certe este abuzivă și contravine principiilor de individualizare a analizei, motiv pentru care solicit excluderea acestora”, a spus angajata Serviciului Vamal.

Referindu-se la perioada de până la 2015, funcționara a afirmat că, potrivit reglementărilor legale, nu exista obligația declarării numerarului disponibil în cadrul declarației de avere, ceea ce explică lipsa unei evidențe contabile stricte a lichidităților aflate în posesia familiei noastre.

În octombrie 2024, Procuratura Anticorupție a efectuat percheziții la familia Ciobanu. În cadrul urmăririi penale inițiate în urma unei plângeri, s-a stabilit că subiecții vizați - procuror în Procuratura municipiului Chișinău și șef de Post Vamal din cadrul Biroului Vamal Centru - fiind soți, începând cu perioada anului 2016 până în prezent, dețin prin intermediul rudelor apropiate și terților, mijloace de transport de lux, precum și un imobil amplasat într-o zonă de elită a municipiului Chișinău evaluat la peste 12 milioane de lei.

Procurorii au stabilit că valoarea cumulativă a bunurilor depășesc substanțial veniturile legaleși declarate de cei doi soți și membrii familiei pentru aceeași perioadă.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor