România la zi

VIDEO. România va continua să contribuie la diminuarea unei posibile crize alimentare. Iohannis: 60% din exporturile de cereale din Ucraina au tranzitat țara noastră

post-img
Klaus Iohannis, președintele României
Sursa foto: caleaeuropeană.ro

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că România va continua dezvoltarea logisticii ce permite exportul de cereale ucrainene pentru a contribui la diminuarea unei posibile crize alimentare, scrie caleaeuropeana.ro.

BFCO

Prezent la Bruxelles unde participă la reuniunea șefilor de stat sau de guvern pe agenda căruia se află teme importante precum războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și consecințele acestuia în mai multe sectoare, inclusiv cel energetic și alimentar, șeful statului a anunțat că ”România s-a străduit și a reușit să construiască o logistică pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina”.

”Până în moment de față, prin România, au fost exportate peste 5 milioane de tone de cereale. Este foarte mult. Este aproximativ 60% din ce a exportat Ucraina în acest an. Vom continua dezvoltarea logisticii: drumuri, căi ferate, porturi, pentru a contribui semnificativ, zic eu, la diminuarea unei posibile crize alimentare”, a detaliat Iohannis.

Acesta a reiterat că Uniunea Europeană ”va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie”.

”Rusia a trecut la un nou nivel de atac. Sunt atacate ținte civile, preponderent. Este o abordare pe care o dezavuăm complet și vom condamna împreună acest comportament al Rusiei. Pe de altă parte, este evident că suntem solidari cu Ucraina. Vom continua să sprijinim Ucraina și vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât este nevoie”, a mai spus președintele.

Eforturile României de facilitare a transportului de cereale ucrainene sunt complementare cu angajamentul liderilor SUA, UE, Uniunii Africane și președințiilor G20 și G7 de ”a acționa la scară largă și în mod concret pentru a răspunde nevoilor urgente de securitate alimentară”.

”Sistemele alimentare și securitatea alimentară globală se află într-un moment critic.  Efectele combinate ale unei pandemii globale, presiunile tot mai mari cauzate de criza climatică, prețurile ridicate ale energiei și ale îngrășămintelor, precum și conflictele prelungite, inclusiv invadarea Ucrainei de către Rusia, au perturbat producția și lanțurile de aprovizionare și au sporit în mod dramatic insecuritatea alimentară la nivel mondial, în special pentru cei mai vulnerabili”, este precizat în declarația comună adoptată la finalul Summitului global privind securitatea alimentară, desfășurat în contextul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter