Vinul moldovenesc a fost în centrul atenţiei şi astăzi, în a doua zi a sărbătorii naţionale care îi este dedicată. Turiştii aflaţi în Republica Moldova au mers la cramele din ţară unde au descoperit tradiţiile vitivinicole locale, au participat la degustări şi s-au bucurat de muzică bună şi mâncăruri alese. Astfel, vinul își confirmă tot mai mult statutul de ambasador al țării peste hotare, fiind recunoscut şi apreciat la nivel internaţional.
La o cramă din localitatea Cojuşna, raionul Străşeni, am întâlnit peste 30 de vizitatori, veniţi din România, dornici să decopere povestea vinului de pe meleaguri basarabene. Oaspeţii au vizitat colecţia cramei, unde au descoperit vinuri valoroase și rare, apreciate de cunoscători. De asemenea, au putut vedea şi hala de distilare, unde au învățat despre procesul modern de distilare și echipamentele utilizate la obținerea divinurilor. SOFIA PĂŞCĂNEANU, manager turism cramă: Oaspeţii care ne păşesc pragul vor beneficia de o excursie în galeria subterană, care durează aproximativ 45 de minute. Veţi descoperi o mulţime de vinuri maturate, o colecţie impunătoare, hala de maturare şi păstrare a vinului. Ne diferenţiem şi ne mândrim cu faptul că suntem, nu doar vinărie, ci şi distilărie. Producem şi divinurile noastre. Este printre puţinele vinării care cultivă soiurile de struguri Ancellotta, Alicante. Oaspeţii noştri pot degusta un vin mai special, mai deosebit.
Festivalul Vinului din Moldova care, ulterior, a primit denumirea de Ziua Naţională a Vinului, s-a organizat prima dată în anul 2002. La ediţia din acest an, sub sloganul "Vinul nostru, uimitor de bun", organizatorii au aşteptat peste 15 mii de turişti din toate colţurile lumii. REPORTER: SORINA GOLOVATIUC Imagine: Artiom Cereseu