Emoţii şi nopţi albe pentru studenţii din Republica Moldova, care au început sesiunea. Ei îşi adună puterile şi cunoştinţele pentru a trece cu bine peste toate examenele. Sălile de curs, camerele de cămin şi bibliotecile au devenit locurile preferate pentru studiu. Sesiunea de vară se va finaliza la jumătatea lunii iunie.
În această perioadă, sălile de lectură şi bibliotecile sunt mai aglomerate. Explicaţia e simplă - a început sesiunea de vară în universităţile din Republica Moldova. „Vreau să vă spun că nu prea am emoţii pentru că noi toţi suntem studenţi şi oricum trebuie să trecem o dată prin asta. Noi avem, unul dintre proiectele noastre este un video cu grafică 3D şi este un pic mai complicat. De asta necesită mai mult lucru. Deja lucrăm la el de patru luni. Mâine avem sesiunea de prezentare.” „Am emoţii pentru că realizez că este penultimul an de studii şi noi deja am început să scriem cererile pentru licenţă. Sunt emoţii destul de mari. Iar pentru examene cred că sunt emoţii constructive mai mult pentru că suntem destul de pregătiţi şi ne pregătim de-a lungul anilor pentru această etapă.” „Sunt anul doi la producţie multimedia şi emoţiile nu prea persistă pentru că ne-am pregătit întregul an. Am studiat destul de intens şi nu am aceste emoţii care să mă pună pe jar acum... Uneori, în dependenţă de proiect ne întâlnim, planificăm scenarii, de filmat poate este nevoie de o echipă mai mare şi, respectiv lucrăm împreună.” Specialiștii spun că prima parte a zilei este cea mai potrivită pentru a studia. Însă nici odihna nu trebuie să lipsească.
SVETLANA GOREA, psiholog: Noi ne putem concentra ca adult, productiv, undeva la două ore consecutive. Deci, două ore am învăţat, am repetat, ne-am dus, ne-am odihnit, am mâncat, jumătate de oră sau 45 de minute pauză. Apoi ne mai întoarcem la două ore sau două ore şi jumătate. Asta până la prânz. După prânz, de exemplu între ora 14 şi 16 încă suntem destul de activi. După ora 16 deja pauza trebuie să o facem puţin mai mare ca să ne pregătim dacă vrem să învăţăm şi mai târziu. Pentru rezultate bune, trebuie să ne prezentăm calmi și relaxați la examene, mai spun psihologii. SVETLANA GOREA, psiholog: Este binevenit în perioada asta să-ţi deconectezi reţelele sociale ca să nu ai acolo tentaţia să intri la ele pentru că acolo se pierde legătura cu timpul şi riscul este mare pentru că poate să apară nivelul de stres. O altă modalitate de a învăţa, una dintre cele mai bune este atunci când înveţi cu prietenii sau colegii împreună. Profesorii spun că încearcă să lucreze productiv cu studenţii, pentru ca în momentul în care vor intra în sala de examene să fie cât mai pregătiţi.
LAURA TUGAREV, şef departament, Teoria şi Practica Jurnalismului: Dacă sunt străduitori, dacă sunt implicaţi, dacă au avut o atitudine responsabilă pe tot parcursul semestrului, nu au de ce să-şi facă emoţii. Mai mult decat atât, emoţia blochează raţiunea şi atunci este mai complicat să te concentrezi şi să scrii proba. Să fim relaxaţi. Noi ne străduim aici la facultate să avem un climat favorabil psihologic, să nu punem tot felul de presiuni.
VICTORIA BULICANU, decan, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării: Suntem în perioada când studenţii îşi demonstrează cunoştinţele. Suntem în perioada când aceştia sunt evaluaţi în funcţie de efortul pe care l-au aplicat pe parcursul anului de studii. Pentru că obiectivitatea, echidistanţa, imparţialitatea sunt principii, nu doar în domeniul de formare profesională, dar şi aici în domeniul universitar... E vorba de creştere profesională. Mizăm pe acest lucru. Sesiunea ordinară se va finaliza la jumătatea lunii iunie. Studenţii care nu vor reuşi să promoveze toate examenele, vor avea posibilitatea să meargă la sesiunea de recuperare şi ulterior la cea de toamnă. REPORTER: SORINA GOLOVATIUC Imagine: D. Lupu şi E. Picicur