Actualitate

Specialist IGSU: Gheața de pe iazurile și râurile din R. Moldova nu este suficient de groasă pentru a fi sigură

post-img
Dumitru Vieru, șeful Direcției Generale Prevenție, IGSU

Avem temperaturi cu minus în termometre, iar asta înseamnă că apa din lacuri și râuri îngheață. Dar, atenție, pentru că reprezintă un pericol pentru cei care se aventurează pe gheață. Ce ar trebui să facem și mai ales să NU facem, ne-a vorbit în platoul TeleMATINALII ​Dumitru Vieru, Șeful Direcției Generale Prevenție din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

BFCO

„Datele indică, că în nordul Republicii Moldova avem o gheață fragilă între 4-5 cm, în centrul - între 3 și 4 cm, la sud abia se formează strat subțire de gheață. Trebuie să fim foarte atenți la copii, pentru că în această perioadă copții sunt curioși și încearcă gheața. Cu părere de rău, anul trecut am avut și două cazuri de înec a copiilor, din cauza gheții”, spune Dumitru Vieru. 

De asemenea, pescarii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă în această perioadă, în vederea evitării pericolelor de prăbușire.

„Activitățile pe gheață pot fi desfășurate când gheața are o grosime de peste 8 cm. Pescarii cunosc cum sa o măsoare, au instrumentele necesare. Pentru patinaj, dacă nu cunoaștem grosimea gheții, avem niște indici: gheața trebuie să fie străvezie,  luăm un băț, de exemplu, pentru a face o găurică, pentru a verifica grosimea. Nu se recomandă aflarea pe gheață dacă avem în preajmă stufăriș, pentru că aici există o probabilitate mare ca gheața să se fisureze”, mai spune Dumitru Vieru. 

Alte recomandări, vedeți în intervenția specialistului:

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter