"Am văzut dorinţa Federaţiei Ruse de a ajuta cu gaze regiunea transnistreană''. Asta a declarat liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, după vizita sa de la Moscova, unde, potrivit lui, a discutat despre reluarea livrărilor către regiunea transnistreană. Totuşi, pretinsul preşedinte nu a oferit alte detalii. Între timp, presa de la Tiraspol trâmbiţează că Gazprom deja a luat o decizie pozitivă. Se întâmplă după ce, de nenumărate ori, regimul separatist a respins ajutorul oferit de Chişinău. Atât autorităţile constituţionale, cât şi analiştii, cred că această criză energetică este orchestrată de Kremlin pentru a destabiliza Republica Moldova.
Declaraţia pretinsului lider de la Tiraspol a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, chiar după vizita lui Krasnoselski la Moscova. Tot astăzi, liderul separatist a organizat şi o conferinţă de presă, iar din secvenţele video publicate pe pagina sa de Telegram nu este clar dacă Rusia va livra, totuşi, gaze în regiune.
VADIM KRASNOSELSKI pretinsul lider de la Tiraspol: Am fost la Moscova. Nu este un secret. Am avut consultări cu Ministerul Energiei şi am văzut dorinţa Federaţiei Ruse de a ajuta anume regiunea transnistreană cu gaze.
De celaltă parte, premierul Dorin Recean susţine că această criză a fost provocată de către Federaţia Rusă, care pregăteşte, acum, spaţiul informaţional pentru o agresiune hibridă. Mai mult, premierul crede că, în cazul în care Gazprom va relua totuşi livrările, va furniza doar o cantitate mică de gaz, atât cât să ajungă pentru malul stâng.
DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: Era absolut totul previzibil, inclusiv această declaraţie. De ce? Pentru că Rusia a creat o problemă. A sacrificat și a ținut în intuneric, a ținut ostatici cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului și acuma se dă salvatoare a situației. Totul este absolut previzibil. Obiectivul lor este să ne pună cap în cap cu cetățenii din stânga Nistrului.
Iar analistul Nicolae Negru crede că dacă Gazprom va relua livrările de gaz către regiunea transnistreană, Kremlinul ar recunoaşte că pretinsa datorie a Republicii Moldova faţă de concernul rus nu există.
NICOLAE NEGRU analist politic: A şi spus Maia Sandu că a ştiut despe această vizită şi de ce ar fi trebuit să o împiedice? Ar fi ieşit că Republica Moldova se opune furnizării gazelor pentru cetăţenii de dincolo de Nistru. Sigur, se vede că este cusut cu aţă albă, se vede un spectacol, dar eu zic că până la urmă este important că Moscova a cedat şi a început să furnizeze gaze.
EUGEN MURAVSCHI expert în Energetică: Nu există obstacole tehnice pentru reluarea livrărilor de gaz rusesc către regiunea transnistreană. Vadim Krasnoselski încă din 2023 vorbea despre această rută alternativă prin Turcia şi apoi prin conducta transbalcanică. Deci este o rută funcţională şi nu există nici obstacole tehnice şi nici contractuale ca Gazprom să livreze gaze către regiunea transnistreană. Deci Gaprom ar fi putut livra gaz şi pe acea rută chiar şi î luna ianuarie. De ce nu s-a livrat în ianuarie, sunt doar motive politice.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrean, a declarat că, vineri, 17 ianuarie, va avea loc o nouă reunine în formatul 1+1, unde se va discuta despre problemele umanitare din regiunea transnistreană. Din 10 ianuarie, pe malul stâng al Nistrului este deconectată lumina câte cinci ore pe zi. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat, ieri, că această criză este provocată de Rusia, pentru a destabiliza situaţia de pe malul drept al Nistrului. Compania rusă Gazprom este cea care a întrerupt, pe 1 ianuarie 2025, livrările de gaze naturale, încălcând-și astfel obligațiile contractuale.