Zi de mare sărbătoare pentru cultura română. Se împlinesc 175 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, simbol al geniului literar și al identității noastre naționale. Motiv pentru care, an de an, astăzi este celebrată şi Ziua Culturii Naţionale. Iubitori ai operei marelui poet, oameni de cultură și politicieni au depus astăzi flori și au recitat versuri la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Chișinău.
Participanții la sărbătoare au subliniat că Eminescu rămâne, peste ani, o sursă de inspirație pentru societatea contemporană.
"Eu am reuşit să învăţ de la Mihai Eminescu o secvenţă din "Scrisoarea a treia" şi poezia "Glossa". Aş putea să vă recit o strofă din această poezie: Vreme trece, vreme vine, Toate-s vechi și nouă toate; Ce e rău și ce e bine Tu te-ntreabă și socoate; Nu spera și nu ai teamă, Ce e val ca valul trece; De te-ndeamnă, de te cheamă, Tu rămâi la toate rece."
"Iată cu ce am venit eu la bustul marelui Eminescu, cu ce am mai scump în casă. Este o medalie jubiliară, editată către 150 de ani de la botezul poetului. Botezul poetului a avut loc la data de 21 ianuarie 1850, la Botoşani. Îl iubesc pe Eminescu, îl recitesc, îl redescopăr, în special publicistica lui care este plina de învăţăminte şi pentru ziua de azi."
"Eu consider că Mihai Eminescu este o inspiraţie pentru generaţia noastră pentru că datorită lui cultura românilor nu se pierde."
"El este un simbol al literaturii noastre românești. Opera lui Eminescu a fost tradusă în aproximativ 80 de limbi. În 1987, aflându-mă la București, am simțit nevoia imperioasă de a găsi Cimitirul Belu, locul în care este înmormântat marele nostru poet."
"Influența lui Eminescu asupra culturii noastre este o întrebare atât de încărcată de semnificație încât nu poate fi răspunsă. Eminescu este esența a tot ceea ce înseamnă românism. Suntem români şi punctul din moment ce Eminescu a spus lucrul acesta."
Luceafărul Literaturii Române a fost omagiat astăzi în instituţiile de învăţământ şi de cultură din toată Republica Moldova. La Casa Uniunii Scriitorilor din Moldova s-a desfăşurat conferinţa intitulată "Eminescu jurnalistul". Scriitorii contemporani consideră că opera eminesciană este extrem de actuală și subliniază că avem o mare datorie față de el, atât ca poet național, cât și ca simbol al adevărului și libertății de gândire.
TEO CHIRIAC, preşedinte, Uniunea Scriitorilor din Moldova: A suferit pentru basarabeni, ia iubit pe basarabeni ş9i cred că noi românii basarabeni avem o mare datorie faţă de Eminescu. De a învăţa limba română de a vorbi frumos, corect limba română şi de ai citi opera.
Academiile din România și Republica Moldova au marcat momentul printr-o ședință festivă desfăşurată online în care s-a subliniat importanța păstrării tradițiilor și valorilor românești.
IOAN-AUREL POP, președinte, Academia Română: Critica adusă lui Eminescu este la îndemâna multora, însă acești critici ar avea dreptul să se exprime doar dacă ar fi reușit, prin propriile lor cuvinte, să înfăptuiască ceva în viață. Merită observat că majoritatea celor care îl critică pe Eminescu sunt, jalnici epigone.
ION TIGHINEANU, președinte Academia de Științe a Moldovei: Suntem pentru Europa și suntem încrezători că viitorul întregului spațiu românesc este în Uniunea Europeană dar păstrând însă cu sfințenie tradițiile noastre strămoești, cultura și identitatea românească.
Opinii despre valoarea operei eminesciene, aparţinând unor mari personalităţi din cultura şi arta românească, au fost adunate cu tenacitate pe parcursul mai multor decenii, de profesorul Ion Nistor Teleman, din Iurceni. Toate au fost scrise în paginile volumelor "Eminescu. Poezii".
ION NISTOR TELEMAN profesor, Iurceni, Nisporeni: Valoarea acestei colecţii este enormă pentru că au fost înveşnicite gândurile marilor patrioţi. Nu întâmplător numesc Mişcarea de Eliberare Înălţătoare pentru că am fost în vâltoarea acestei mişcări. I-am văzut cât de aprinşi erau, cât de devotaţi. Şi văzându-i, am cules aceste gânduri frumoase pentru că anume Eminescu ne unea.
Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, în Botoșani, și a fost al șaptelea dintre cei unsprezece copii ai familiei Eminovici. Considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română, opera lui a fost influențată de filosofia antică și romantică. Membru al Junimii și redactor al publicaţiei "Timpul", a lăsat o vastă moștenire literară, iar manuscrisele sale au fost dăruite Academiei Române. A murit pe 15 iunie 1889, la Bucureşti. Anul 2025 este în întregime dedicat Luceafărului Literaturii Române.