Anularea alegerilor din România din noiembrie 2024 a fost luată în calcul atunci când Administrația Trump a exclus țara noastră din programul Visa Waiver, arată o notă internă a Consiliului Național de Securitate, nedezvăluită până acum, dar obținută de Daniel Lippman, de la POLITICO.
Departamentul de Securitate Internă a SUA a anunțat în martie că România a pierdut șansa de a fi admisă în programul de scutire de vize de intrare în Statele Unite, în parte pentru a "asigura securitatea frontierelor și controlul imigrației". Dar o notă internă a NSC, nepublicată anterior, arată că Administrația Trump a luat în considerare și un alt factor: nerespectarea de către România a ceea ce Casa Albă a considerat a fi norme democratice, după ce a anulat alegerile anul trecut.
„Există cerințe stricte pentru a beneficia de programul Visa Waiver, pe care nu era clar dacă România le îndeplinea în realitate atunci când administrația Biden a grăbit procesul în ultimele sale zile, potrivit Digi24.ro. În mod separat, suntem îngrijorați de acțiunile antidemocratice din Europa”, a declarat un oficial al Casei Albe citat de Politico.
România a stârnit furia vicepreședintelui JD Vance pentru că i-a interzis politicianului de extremă dreapta Călin Georgescu să candideze la alegerile din această lună, care au fost anulate după ce le câștigase anul trecut.
Memorandumul „rezumatul concluziilor” al reuniunii comitetului de coordonare a politicilor NSC din 14 martie arată că au existat unele disensiuni interne cu privire la această măsură.
Ambasada SUA la București a declarat că „eliminarea României de pe lista țărilor vizate ar putea afecta imaginea SUA”, potrivit documentului.
Însă comitetul, prezidat de Andrew Peek, directorul senior al NSC pentru Europa și Eurasia, a afirmat că este important să se asigure că România „respectă procesul democratic și organizează alegeri libere, corecte și transparente”.
Reuniunea a fost organizată pentru a decide cum să se contribuie la „efortul mai amplu al Administrației de a preveni deteriorarea normelor și practicilor democratice în Europa în general”, potrivit memorandumului.
„Protejarea integrității sistemului nostru de imigrare și vize este esențială pentru asigurarea securității naționale”, a declarat un oficial al Casei Albe pentru NSD (National Security Daily – newsletter-ul Politico).
„Există cerințe stricte pentru a beneficia de Programul Visa Waiver, cerințe pe care România nu le îndeplinea în mod clar atunci când Administrația Biden a grăbit procesul în ultimele zile ale mandatului său. Avem, de asemenea, îngrijorări cu privire la acțiunile antidemocratice din Europa, inclusiv utilizarea legii împotriva anumitor puncte de vedere”.
Purtătorul de cuvânt al DHS, Tricia McLaughlin, a declarat că este „recunoscător pentru parteneriatul strâns al României de-a lungul anilor în vederea consolidării cooperării în domeniul securității” și că țara ar putea fi reconsiderată pentru includerea în program în viitor.
Un purtător de cuvânt al Ambasadei României a declarat într-un comunicat că astfel de considerente privind normele democratice „nu fac parte din dialogul nostru cu oficialii americani” și că „pe baza evaluării agențiilor americane care au condus la desemnarea României ca țară participantă la VWP, România îndeplinește cerințele legale ale programului”.
„România își reafirmă disponibilitatea deplină de a purta discuții cu Statele Unite, în calitate de parteneri strategici apropiați, cu privire la modalitățile de soluționare a acestei probleme în viitor”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Decizia de a interzice candidatura domnului Călin Georgescu a fost luată în cadrul constituțional existent de către o autoritate independentă, nu de către guvernul român”.