„Limba română este oficială în Republica Moldova și orice funcționar din Republica Moldova trebuie să posede limba română. Depinde de cine a guvernat. S-a întâmplat că limba română nu era folosită nici măcar la Chișinău. A fost o bună perioadă când limba română a fost formal oficială. Neoficial, era limba rusă”, a declarat editorialistul Ziarului Naţional, Nicolae Negru, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.
„Problema principală este că nu a fost creat un mecanism prin care, pas cu pas, să mergem înainte în ce privește folosirea limbii române în Republica Moldova”, a spus editorialistul.
Nicolae Negru a menționat că lipsa unui asemenea program a fost cauzat de unii politicienii care așteptau să vină „ai lor”.
„Cum spunea Igor Dodon - „ai noștri sunt aproape”. Situația limbii române era îngreunată de faptul că majoritatea oamenilor de afaceri și șefi ai întreprinderilor de stat erau de etnie rusă sau nu posedau limba română”, a precizat Nicolae Negru.
Oazu Nantoi, deputat PAS, a precizat în cadrul emisiunii că și la cei mai așa-ziși patrioți ajung să constate că este anormal că în UTA Găgăuzia are loc o segregare prin rusificare.
„Noi vedem că este Liceul Mihai Eminescu din Comrat care nu este dat în exploatare. Dar crește numărul locuitorilor din autonomie care, nefiind români, în mod conțtient își dau copiii la studii în limba română”, a precizat Oazu Nantoi.
Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 4 aprilie o puteți urmări în continuare.