Extern

Bărbatul arestat pentru împușcarea premierului slovac, acuzat de legături cu grupări pro-ruse

post-img
Juraj Cintula

Juraj Cintula, bărbatul acuzat de tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico, a fost anterior apropiat de grupul pro-rus Slovenskí Branci (Recruții slovaci), a anunțat jurnalistul de investigații maghiar Szabolcs Pagnyi, citat de publicația independentă rusă Meduza.

În ianuarie 2016, pe pagina de Facebook a grupului a apărut o postare a lui Cintula, în care și-a exprimat sprijinul public pentru Slovenskí Branci. Postarea a fost însoțită de o fotografie cu bărbatul, scrie Hotnews.ro.

Slovenskí Branci este o organizație paramilitară neînregistrată, care activează în Slovacia din 2012. Jurnaliştii de investigaţie de la publicaţia VSquare au scris în 2019 că Slovenskí Branci a colaborat cu filiala slovacă a mişcării de motociclişti pro-Kremlin „Night Wolves” şi liderul organizaţiei. Această grupare a fost antrenată de fostele forțe speciale ruse. În octombrie 2022, Slovenskí Branci a anunțat că își va înceta activitățile.

Premierul slovac Robert Fico a fost atacat în după-amiaza zilei de 15 mai în orașul Handlova (la 190 de kilometri de Bratislava). Atacatorul l-a împușcat pe Fico de cinci ori. Premierul a fost operat și se află în stare stabilă. Suspectul în atac a fost arestat.

El este un bărbat vârstnic, cunoscut pentru activitatea sa artistică, care deținea arma în mod legal. Fiul său a declarat pentru publicația slovacă Aktuality că nu își poate explica incidentul și că tatăl său nu avea probleme psihice și nu a menționat vreodată că ar avea intenții violente la adresa vreunui politician.


 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter