Comisia Europeană a publicat marți raportul său anual privind activitățile de apărare comercială ale UE din 2021. Raportul concluzionează că măsurile comerciale adoptate de Uniunea Europeană în 2021 au protejat în mod direct un număr de 462.000 de locuri de muncă din UE în sectoare de producție cheie ale Uniunii, cum ar fi aluminiul, oțelul, ceramica și tehnologiile verzi.
Acest lucru demonstrează că măsurile adoptate de Uniune sunt eficace în apărarea producătorilor din UE de practicile comerciale internaționale neloiale, informează CaleaEuropeană.ro.
Prin combaterea importurilor neloiale de produse cu importanță crucială pentru lanțurile valorice din domeniul surselor regenerabile sau cel digital, cum ar fi componentele turnurilor eoliene sau fibrele optice, măsurile comerciale adoptate de UE încurajează investițiile în producția modernă și în dezvoltarea cercetării, ambele esențiale pentru menținerea aprovizionării, a creșterii economice, a stabilității locurilor de muncă și a veniturilor în aceste industrii în Europa. Ele sprijină totodată Pactul verde european și Agenda digitală pentru Europa.
„Apărarea producătorilor și a lucrătorilor europeni de daunele provocate de cei care nu respectă normele comerciale este esențială. Asigurarea unui comerț echitabil este mai importantă ca niciodată în mediul global dificil din prezent și atunci când securitatea aprovizionării este amenințată. Nu putem permite ca importuri care fac obiectul unui dumping sau al unor subvenții să prejudicieze industria Uniunii. Iată de ce asigurarea efectivă a respectării și implementării măsurilor noastre de apărare comercială rămâne o prioritate majoră pentru Comisia Europeană”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț.
Acțiuni ferme de combatere a eludării taxelor și sprijin acordat exportatorilor din UE în străinătate
Așa cum rezultă din raportul anual pe 2021, Comisia și-a intensificat eforturile de monitorizare pentru a identifica și sancționa operatorii economici care eludează taxele, în special prin circumvenție. Atunci când s-au constatat astfel de practici în 2021, Comisia a acționat în mod decisiv prin măsuri anticircumvenție sau antiabsorbție.
În plus, Comisia a îmbunătățit asistența pe care o acordă exportatorilor din UE în abordarea măsurilor nejustificate sau neloiale de apărare comercială impuse exportatorilor noștri de țări terțe.
De asemenea, Comisia a implementat recomandările Curții de Conturi Europene rămase din 2020, în particular în ceea ce privește comunicarea și sensibilizarea părților interesate (în special a IMM-urilor) în legătură cu scopul și utilizarea instrumentului de apărare comercială.
La finele anului 2021, în UE erau în vigoare 163 de măsuri de apărare comercială definitive, majoritatea lor fiind măsuri antidumping. Comisia a deschis 14 noi anchete în 2021, inclusiv 11 anchete antidumping și 3 anchete antisubvenție.
Documentul de lucru al serviciilor Comisiei care însoțește raportul anual enumeră activitățile de apărare comercială ale Comisiei din 2021. El prezintă, în sinteză, o selecție de cazuri și de hotărâri interesante ale Curții în materie de apărare comercială, precum și detalii ale mai multor cazuri din țări terțe pe care Comisia le-a monitorizat în cursul anului.