Santorini, insula grecească populară printre turiști pentru peisajele sale de carte poștală, a fost perturbată în ultima săptămână de mii de cutremure. A fost declarată starea de urgență și mii de locuitori au fost evacuați.
Mai multe insule grecești din regiune se află în mijlocul unui „roi seismic” sau „criză seismică” fără precedent – termen care desemnează o creștere bruscă a activității seismice într-o anumită zonă, scrie BBC.
Aproximativ trei sferturi din cei 15.000 de locuitori ai insulei au evacuat zona, în timp ce autoritățile au declarat stare de urgență după ce un cutremur cu magnitudinea 5,2, cel mai puternic de până acum, a zguduit insula miercuri.
Alte cutremure, deși mai mici, au fost resimțite din nou joi.
„Grupurile” de cutremure i-au nedumerit pe oamenii de știință, care spun că un astfel de tipar este neobișnuit, deoarece nu a fost asociat cu un șoc major.
Ce se întâmplă în Santorini?
Experții sunt de acord că insula traversează ceea ce premierul Greciei a numit un „fenomen geologic extrem de complex”.
„Este cu adevărat fără precedent, nu am mai văzut niciodată așa ceva în timpurile moderne în Grecia”, spune dr. Athanassios Ganas, director de cercetare la Observatorul Național din Atena.
Santorini se află pe Arcul Vulcanic Elenic – un lanț de insule create de activitatea vulcanică.
Cu toate acestea, nu a mai avut loc o erupție majoră în zonă de la anii 1950, așa că motivul actualei crize rămâne neclar.
Experții observă numeroase cutremure într-o zonă relativ restrânsă, dar care nu urmează tiparul obișnuit al unei secvențe șoc principal-replica, explică dr. Ganas.
El a precizat că totul a început vara trecută, odată cu „trezirea” unui vulcan de pe Santorini. Apoi, în ianuarie, s-a înregistrat o „creștere bruscă” a activității seismice, cu cutremure mai mici.
Această activitate s-a intensificat în ultima săptămână.
Mii de cutremure au fost înregistrate de duminică, iar cel mai semnificativ a avut loc miercuri.
„Suntem în mijlocul unei crize seismice”, a declarat dr. Ganas.
Dr. Margarita Segou, de la British Geological Survey, a descris cutremurele ca având loc zilnic „în pulsații”.
Ea explică faptul că acest „comportament de roi seismic” înseamnă că, atunci când se produce un cutremur mai mare, de exemplu de magnitudine 4, „seismicitatea crește timp de una-două ore, iar apoi sistemul se relaxează din nou”.
Cât va mai dura?
Pe scurt, este imposibil de spus. Există speranța că seismul de miercuri, care a avut loc noaptea, va fi cel mai puternic care va lovi insula.
Însă seismologii au declarat pentru BBC că este dificil de afirmat acest lucru cu certitudine. Autoritățile au avertizat că activitatea seismică ar putea continua săptămâni întregi.
Experții nu știu nici dacă acest lanț de cutremure reprezintă preșocuri care anunță un cutremur mai mare sau dacă sunt un eveniment de sine stătător.
Profesora Joanna Faure Walker, specialistă în geologia cutremurelor la Institutul de Reducere a Riscului de Dezastre din cadrul UCL, a explicat că unele cutremure mari sunt precedate de preșocuri – adică niveluri ridicate de activitate seismică moderată sau redusă înainte de șocul principal.
Însă, potrivit dr. Ganas, cutremurele actuale nu sunt de natură vulcanică. Cutremurele vulcanice au o semnătură specifică, caracterizată de unde de frecvență joasă, iar acest tip de activitate nu a fost detectat în Santorini.
Dr. Segou a declarat pentru BBC că ea și colegii săi au analizat cutremurele anterioare din regiune folosind învățarea automată – o metodă de analiză a datelor capabilă să facă predicții – pentru a înțelege cum s-au încheiat secvențele seismice din 2002 și 2004.
Ea a precizat că magnitudinea acelor cutremure nu a fost la fel de mare ca cea a celor actuale. Totuși, „semnăturile” modului în care au început și s-au terminat ar putea ajuta la identificarea unor modele relevante pentru situația actuală.
Între timp, unități suplimentare de poliție și forțe militare au fost trimise pe insulă pentru a ajuta în cazul unui cutremur major.
Georgia Nomikou, președinta consiliului local din Santorini, a declarat că familia ei a decis să rămână, dar fiecare membru și-a pregătit un bagaj mic, „gata de plecare în caz de nevoie”.
Totuși, unii localnici nu sunt deloc îngrijorați de cutremure.
„Nu mi-e deloc frică”, spune un rezident din Santorini, care a ales să rămână pe insula vulcanică, în ciuda faptului că mii dintre vecinii săi au fugit din cauza seismelor continue.
Chantal Metakides insistă că nu se va alătura celor care pleacă. „De 500 de ani, această casă a trecut prin cutremure și erupții vulcanice și încă stă în picioare”, a declarat ea pentru agenția AFP, adăugând: „Nu există niciun motiv pentru care acest lucru să se schimbe acum”.