Procuratura Generală a deschis un dosar penal după ce trei miliţieni din Tiraspol au răpit, ieri, un locuitor din stânga Nistrului pe o stradă din centrul Chișinăului. Oamenii legii au reţinut trei suspecţi şi urmează să ceară arest preventiv.
Surse TVR MOLDOVA susţin că unul dintre cei trei miliţieni este şeful de investigaţii al miliţiei de la Râbniţa. Oamenii legii au publicat imagini din timpul răpirii. Până la această oră nu se cunoaşte nimic despre soarta bărbatului.
Din imaginile video, surprinse de o cameră de supraveghere din locul unde a avut loc răpirea, se vede cum trei indivizi, miliţieni separatişti, urcă cu forţa un bărbat într-o maşină. Se observă şi un al doilea automobil folosit în comiterea infracţiunii. Potrivit poliţiei, bărbatul răpit este cetăţean al Republicii Moldova cu domiciliul în stânga Nistrului. El ar fi fost luat de pe o stradă din Chişinău, iar motivul ar fi o presupusă infracţiune comisă în regiunea separatistă.
"...Oamenii legii s-au autosesizat imediat și au întreprins prompt toate acțiunile necesare. Trei suspecți care au contribuit la răpirea persoanei respective au fost reținuți și se află în custodia organelor de drept", se precizează în comunicatul Poliţei Naţionale.
Procuratura Generală anunţă că cei trei suspecţi au fost reţinuţi chiar la postul intern din Rezina, în timp ce intenţionau să fugă în regiunea transnistreană. Reprezentanții instituției evită să spună dacă suspecţii sunt angajați ai aşa-ziselor structuri de forță separatiste.
VIOLINA MORARU, purtător de cuvânt, Procuratura Generală: ”În aceeași zi, automobilul implicat a fost interceptat la Postul Vamal Intern Rezina, iar cei trei suspecţi au fost reţinuţi. Procurorii vor solicita prin demers aplicarea măsurii preventive, arestarea preventivă pentru un termen de 30 de zile în privinţa persoanelor reţinute.”
Potrivit surselor TVR MOLDOVA, unul dintre suspecţi este șeful Secției investigații al așa-zisului comisariat de poliție din Râbnița. Aceleaşi surse susţin că, bărbatul răpit ar fi fost transportat în stânga Nistrului şi obligat să sune la Serviciul 112 pentru a anunța că este în siguranță. Deocamdată nu se cunoaşte cum a ajuns acesta în regiune şi care este soarta lui. Tot ieri, la Inspectoratul de Poliţie Rezina, pe numele bărbatului răpit a fost depusă o plângere pentru comiterea unei presupuse tâlhării. Reprezentanţii Biroului de Reintegrare au pornit o anchetă, iar cazul este investigat de instituţiile de forţă.
Directorul de programe din cadrul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, organizație care monitorizează respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, califică răpirea cetățeanului Republicii Moldova "un abuz inacceptabil".
VADIM VIERU, director, Asociaţia Promo-LEX: „Considerăm că este necesar să se investigheze toate circumstanţele cazului şi de ce s-a ajuns ca reprezentanţi ai miliţiei din regiunea transnistreană să facă acţiuni de reţinere în Chişinău, fiind formal o acţiune de răpire a unei persoane. O mare responsabilitate în ceea ce ţine de continuarea un ro asemenea de practici o are Procuratura Republicii Moldova, pentru că la timpul suficient nu a investigat şi dus la finalitate dosarele în acre s-au comis abuzuri similare.”
Potrivit Promo-LEX, de-a lungul anilor, au fost înregistrate şi alte abuzuri din partea miliţiei de la Tiraspol, subiecte ale unor condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Cele mai răsunătoare sunt cazurile Ilașcu, Mozer, Eriomenco sau Filin. Atunci, magistraţii europeni au constatat încălcări grave ale drepturilor omului în regiunea transnistreană, subliniind că autoritățile R.Moldova au avut obligația să-și protejeze cetățenii și să prevină aceste abuzuri.