Politic

De astăzi, candidații la președinție se pot înscrie în cursa electorală. Şase politicieni și-au depus deja actele la CEC

De astăzi, candidații la președinție se pot înscrie în cursa electorală. Şase politicieni și-au depus deja actele la CEC

Şase policitieni au fost desemnaţi oficial candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Astăzi, ei si-au depus actele la Comisia Electorală Centrală pentru crearea grupurilor de initiative necesare pentru strângerea de semnaturi și înregistrarea în cursa electorală. Dezvoltarea economiei, neutralitatea militară, asigurarea suvernităţii şi integrităţii teritoriale precum şi bunăstarea populaţiei sunt, ca de obicei, printre priorităţile anunţate de cei ce aspiră la functia supremă in stat.

ZFR

Vasile Tarlev a fost primul candidat care a depus actele la Comisia Electorală Centrală. Fost prim-ministru comunist al Republicii Moldova, el a declarat că și-a creat grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor de susținere.

VASILE TARLEV candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova: Noi avem ca bază clară: independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială a Moldovei, neutralitaea militară şi bunăstarea populaţiei. Și fostul procuror general Alexandr Stoionagolo, desemnat de Consiliul Republican al Partidului Socialiştilor candidat la funcţia de preşedinte, a declarat că printre obiectivele sale se numără consolidarea statului de drept şi asigurarea democraţiei. Conducerea partidului susţine că Alexandr Stoianoglo nu are apartenență politică.

ALEXANDR STOIANOGLO candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova: Oamenii vor să li se facă dreptate. Pedagogii vor să li se facă dreptate în cerințele lor salariale și în îmbunătățirea condițiilor de muncă. Același lucru îl doresc medicii, bugetarii, funcționarii.

Și fostul ministrul al Apărării, Valeriu Pleșca, s-a inscris in cursa electorală. El este candidatul la președinție din partea Partidului Social Democrat European iar priorităţile stabilite la ultima sedinta a consiliului politic al partidului sunt asigurarea securităţii statului şi depăşirea crizei cu care se confruntă Republica Moldova.

Tudor Ulianovschi, fost ministru de Externe, aspiră și el la președinție. Va candida independent iar priorităţile sale sunt dezvoltarea economiei şi implementarea unor reforme moderne.

ZFR

TUDOR ULIANOVSCHI candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova: Obiectul meu şi al echipei mele este de a scoate Republica Moldova din criză şi de a o moderniza.

Pe lista primilor candidați inscrisi azi este și fostul premier al Republicii Moldova în perioada 2019-2019, Ion Chicu. El reprezintă Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei. Într-o postare pe o reţea socială, Ion Chicu a spus că sloganul campaniei sale este, cităm "Împreună pentru țară!". Fostul premier sustine că asigurarea suveranităţii statului şi lupta împotriva corupţiei vor face parte din agenda sa electorală.

ION CHICU candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

Cel de-al şaselea candidat care și-a creat grupul de iniţiativă pentru înregistrarea în cursa prezidenţială este fostul bașcan al Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah. Într-o postarea pe o reţea socială, ea declară că are o echipă formată din tineri, profesori şi medici care vor să trăiască într-o ţară paşnică şi prosperă. Alegerile prezidenţiale dar şi referendumul republican de aderare la UE vor avea loc pe 20 octombrie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter