Actualitate

România va finanța restaurarea unui monument arhitectural din Chișinău

post-img
Republica Moldova - România
Sursa foto: General Media Group

Guvernul României a aprobat ieri, 2 octombrie, o Hotărâre de Guvern prin care va finanța restaurarea monumentului de arhitectură și istorie de importanță națională din mun. Chișinău, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, nr.35. Este vorba despre o finanțare de 11,8 milioane lei românești.

Este vorba despre „Conacul urban al Familiei Donici”, fostul sediu al Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe din Chişinău, de pe strada Mitropolit Bădulescu Bodoni. Monumentul de arhitectură se află acum în gestiunea Ministerului Culturii și este inclus în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat

Finanțarea este oferită în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chișinău la 11 februarie 2022. 

Actul normativ prevede suplimentarea bugetului Ministerul Culturii cu suma de 11,8 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, iar fondurile respective vor fi transferate de la Ministerul Culturii către Cancelaria de Stat din Republica Moldova, în moneda euro. 

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter