Social

Măsuri legislative mai dure pentru părinții iresponsabili. Amenzi mai mari și intervenții rapide

Video

Părinții care pleacă din Republica Moldova fără a asigura protecția copiilor prin custodie vor fi sancționați. Iar părinții agresori nu vor mai putea solicita dreptul de a-şi vizita copii. Acestea sunt doar câteva dintre propunerile care se regăsesc într-un proiect de lege, înregistrat astăzi la Parlament. Unii experţii critică propunerile care, în opinia lor, sunt neclare și pot crea dificultăți în aplicare.

Potrivit autorilor iniţiativei legislative, principalele modificări vor fi făcute la Codul Familiei şi au rolul de a crește protecția copilului în cazurile de violență în familie.

ANGELA MUNTEANU-POJOGA deputat PAS: Creştem amenzile pentru părinţii care nu îşi îndeplinesc obligaţiunile faţă de copii. Sancţionăm părinţii care pleacă din ţară fără a asigura protecția copiilor prin custodie. Ne asigurăm că  părinții agresori nu vor putea obține dreptul de vizitare a copilului, dacă acesta contravine interesului superior al copilului. Atribuim autorităților tutelare teritoriale competența de a interveni urgent în cazurile de pericol iminent pentru viața și sănătatea copilului, acolo unde autoritatea locală nu acționează.

Se propun modificări și la Codul de Procedură Penală, dar și la Legea Poliției, prin care va fi permisă intervenția rapidă în cazurile de reținere forțată a copiilor. O altă propunere prevede că părinţii vor fi obligaţi să îşi întreţină copiii care se află în situaţii de risc până îşi termină studiile, sau până la vârsta de 25 de ani.

ANGELA MUNTEANU-POJOGA deputat PAS: Creştem protecţia copilului în caz de violenţă familială, oferind instanţei posibilitatea de a limita dreptul de comunicare a părinţilor abuzivi. Clarificăm condiţiile în care un părinte poate fi restricţionat la accesul informaţiilor despre copil. Impunem un termen maxim de trei, patru luni pentru soluţionarea litigiilor privind drepturile părinteşti. 

IGOR CHIŞCĂ reprezentant al Ministerului Muncii și Protecției Sociale: Dorim să instituim un mecanism foarte clar de prevenire a situaţiilor când un copil poate fi răpit. La fel propunem ca litigiile apărute între părinţi în legătură cu stabilirea programului întrevederilor cu copilul, să fie  soluţionate de către instanţa de judecată, dar nu de către autoritatea tutelară teritorială.

Expertul în Drept, Alexandru Bot, susţine că propunerile legislative ridică semne de întrebare, deoarece deputaţii nu au explicat cum vor fi puse în aplicare.

ALEXANDRU BOT avocat, WatchDog: Consider că propunerile, aşa cum au fost formulate, vor ridica întrebări de aplicare. Ce ar trebui să înţelegem prin limitarea temporară a întrevederilor cu părinţii abuzivi sau cum să calificăm părintele abuziv. În contextul în care avem o practică deja dedicată acestui subiect. Doi la mână cred că este mai indicată o reformă totală pe segmentul Codului Familiei care are ani buni de când nu a fost modificat esenţial, respectiv aceste modificări inovatorii de altfel să aibă sens şi să înţelegem cum se va aplica în practică.

Iniţiativa legislativă urmează a supusă consultărilor publice, după care dezbătută în Parlament. Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului nu a comentat deocamdată propunerea legislativa.

REDACTOR: NADIA MIHUŢĂ

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor