Justiție

/TVR Bref/ Invective între Dragalin și Mihailov-Moraru. Sora lui Nesterovschi, interzisă în România

post-img
Ilustrație de Sergiu Rusu

TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc miercuri, pe 16 aprilie.

Ministra Justiției îi răspunde Veronicăi Dragalin: Putea să reacționeze atunci când era în funcție

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a comentat declarațiile recente făcute de fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care a acuzat autoritățile că ar fi folosit informații obținute în cadrul procesului de Pre-Vetting pentru a șantaja peste 40 de judecători. „Doamna Dragalin avea posibilitatea să anunțe despre eventualele acțiuni atunci când era în funcția respectivă. Este important să ne uităm la faptele care vorbesc, evoluțiile în sistemul justiției, anume procesul de Vetting. Faptul că avem niște rezultate care arată că activitatea comisiilor de evaluare a fost una bună și a dus la faptul că avem un Consiliul Superior al Magistraturii funcțional, avem un Consiliul Superior al Procurorilor funcțional, primii cinci judecători ai Curții Supreme de Justiție”, a declarat ministra Justiției. 


Roșu pentru sora lui Nesterovschi la intrarea în România

Sora deputatului fugar Alexandr Nesterovschi, consilieră municipală la Bălți din partea Blocului „Victoria”, Diana Cebanenco, nu a fost lăsată să intre în România miercuri, potrivit nordnews.md. Femeia a fost oprită la granița moldo-română, în punctul de trecere Sculeni, de către polițiștii de frontieră români. „Dacă nu știați, toți cei care nu sunt de acord cu politica Maiei Sandu sunt opriți pe undeva. Toate cele bune, o zi frumoasă!”, a spus consiliera afiliată lui Ilan Șor și a închis telefonul reporterilor de la Nord News. Deputatul afiliat oligarhului Ilan Șor, Alexandr Nesterovschi, a fost ajutat, potrivit  Serviciului de Informații și Securitate, de serviciile speciale rusești și Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova să se eschiveze de la organele de drept naționale și să fugă în Transnistria.


API și Media Guard îi cer lui Rîbca să depună mandatul de membru al Consiliului Audiovizualului

Asociația Presei Independente și Media Guard anunță că își retrag recomandarea pentru funcția de membru al Consiliului Audiovizualului, oferită lui Eugeniu Rîbca la concursul pentru selectarea membrilor Consiliului, desfășurat în noiembrie-decembrie 2021 de Comisia Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-media a Parlamentului, și îi solicită să-și depună mandatul. „Constatând că acțiunile lui Eugeniu Rîbca, în calitate de membru al Consiliului, contravin principiilor promovate de cele două asociații, inclusiv obiectivelor de combatere a dezinformării și propagandei pro-Kremlin, de susținere a transparenței proprietății media, a eticii jurnalistice și educației mediatice, API și Media Guard i-au retras recomandarea pentru funcția de membru CA și l-au informat despre acest lucru pe 3 februarie 2025”, se menționează într-un comunicat al API.

 

SUA au transferat R. Moldova primii bani pentru exproprierile de la fostul Stadion Republican

Statele Unite ale Americii au transferat Republicii Moldova prima tranșă de 3,2 milioane euro pentru exproprierile de la fostul Stadion Republican, care vor începe după aprobarea hotărârii de Guvern. Șeful Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, a dat asigurări că din bugetul R. Moldova nu vor fi cheltuiți bani pentru exproprieri. Iar pentru acest proces, Statele Unite oferă, în total, 7,5 milioane de euro. Pe terenul fostului Stadion Republican din Chișinău va fi construit noul sediu al Ambasadei SUA. Terenul a fost cumpărat cu 18 milioane euro, iar autoritățile americane își propun să creeze în zonă și un parc public.

 

Peste 1300 de angajaţi ai Căii Ferate din Moldova urmează să fie disponibilizaţi

Peste 1300 de angajaţi ai Căii Ferate din Moldova urmează să fie disponibilizaţi, pentru a salva întreprinderea de la faliment. Asta înseamnă o reducere a personalului cu 27 la sută. Potrivit directorului general interimar de la căile ferate, acţiunea face parte din planul de restructurare şi optimizare. Majoritatea celor demişi indeplinesc conditii de pensionare. Până acum, Calea Ferată din Moldova a concediat 306 de angajaţi. Treptat, vor urma şi alte disponibilizări, până când vor pleca din sistem 1500 de oameni. Concedieri la CFM: 1.300 angajaţi, 1.036 – pensionary, 264 – care nu au atins vârsta de pensionare 306 pensionari – deja concediaţi.

 

/ VIDEO / Republica Moldova cere de la UE 20 milioane de euro pentru apărarea antiaeriană

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a confirmat, miercuri, că Republica Moldova poartă discuții cu Uniunea Europeană despre un sprijin financiar în valoare de 20 milioane de euro destinat consolidării sistemului de apărare antiaeriană al statului. Deși suma nu a fost încă aprobată oficial, decizia finală este așteptată în următoarele zile. „Apărarea antiaeriană rămâne o prioritate pentru noi”, a declarat ministrul Nosatîi. Potrivit acestuia, sprijinul european ar urma să contribuie nu doar la monitorizarea spațiului aerian, ci și la dezvoltarea capabilităților de interceptare și distrugere a amenințărilor aeriene, inclusiv drone sau alte obiecte zburătoare care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor. „Obiectivul nostru este să asigurăm pacea, securitatea, ca cetățenii să fie în siguranță, să nu avem cazuri de survolare a spațiului aerian, să nu avem drone care explodează alături de școli sau spitale”.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor