Peste 1300 de angajaţi ai Căii Ferate din Moldova urmează să fie disponibilizaţi, pentru a salva întreprinderea de la faliment. Asta înseamnă o reducere a personalului cu 27 la sută. Potrivit directorului general interimar de la căile ferate, acţiunea face parte din planul de restructurare şi optimizare. Majoritatea celor demişi indeplinesc conditii de pensionare.
Până acum, Calea Ferată din Moldova a concediat 306 de angajaţi. Treptat, vor urma şi alte disponibilizări, până când vor pleca din sistem 1500 de oameni.
CONCEDIERI LA CFM
1300 ANGAJAŢI
1036 - pensionari
264 - care nu au atins vârsta de pensionare 306 pensionari – deja concediaţi "
SERGIU COTELNIC, director general interimar,CFM: „În prezent, personalul este dimensionat pentru a susține un volum mare de transport de mărfuri, însă acest volum nu este atât de mare precum ne-am dori. În prezent, la Calea Ferată lucrează aproximativ 4.800 de angajați. În prima etapă a acestei optimizări, ne propunem să reducem personalul la 3.500 de angajați. Acesta este numărul care ne va permite să asigurăm plata regulată a salariilor și, în unele cazuri, chiar să le majorăm."
Directorul Agenţiei Proprietăţii Publice, Roman Cojuhari, susţine că toate concedierile vor fi efectuate prin respectarea drepturilor salariale.
ROMAN COJUHARI directorul Agenţiei Proprietăţii Publice: „Toate disponibilizările se fac în coordonare cu sindicatele şi toate achitările prevăzute de legislaţie şi la care au dreptul lucrătorii, vor fi efectuate cum spune buchia legii."
Preşedintele Federaţiei Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan, nu a răspuns la telefon pentru a comenta disponibilizările de la Calea Ferată. Reamintim că procesul de restructurare presupune separarea instituţiei în două întreprinderi. Una se va ocupa de proiectele de infrastructură iar cea de-a doua va gestiona activitatea de transport de mărfuri și pasageri. În primul trimestru, Calea Ferată din Moldova a înregistrat o scădere a transportului de mărfuri cu 20 la sută, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2024.