Social

Foametea din 1946-1947: Mai mulți elevi au învățat să combată propaganda și cenzura

video

Mai mulți elevi au participat la un atelier de dezbateri despre Foametea din perioada 1946-1947 și au învățat să combată propaganda și cenzura. Evenimentul organizat la Muzeul Național de Istorie face parte din programul dedicat Zilei Comemorării Victimelor Foametei.

Dezbaterile despre foametea din perioada 1946-1947 și despre  propaganda și Cenzura Totalitară au fost susținute de studenții Facultății de Istorie și Educație pentru Societate, Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălți.


„Această foamete de care astăzi o să vorbim este organizată de sistemul sovietic, în al doilea rând că s-au ascuns toate chestiile aceste.  Au fost descoperite numai după perestroică cum se spune în termeni istorici, atunci când s-au deschis arhivele. A fost puţin dificil pentru noi, pentru că noi suntem abia anul doi la universitate şi încă nu am ajuns la temele date, suntem şi noi ca un fel de exploratori şi asta este şi interesant”.        


Peste 20 de elevi de la scoli din Republica Moldova au participat la o adevărată lectie de istorie.


„Această activitate de astăzi este extrem de importantă pentru noi pentru cultura noastră generală în primul rând, dar şi pentru activităţile pe care le vom avea când vom creşte mai mari, dar şi pentru examene desigur care se apropie. Am decis să vin aici deoarece consider că este o temă foarte importantă pe care trebuie să o discutăm, adică foametea din 1946-1947 şi este important să menţinem în memoria noastră victimele de atunci. Aceste teme ne reprezintă pe noi şi cumva ne prezintă rezultatele care au influenţat politica, democraţia dar şi psihica oamenilor”.


Atelierul a fost organizat de Fundația Hanns Seidel, Muzeul Național de Istorie și Asociația, cu scopul de a promova cunoașterea acestei pagini tragice din istoria noastră.


LUDMILA COJOCARU, coordonator, Muzeul Naţional de Istorie: În contextul evenimentelor şi în contextul geopolitic care îl avem în preajmă, prin activitatea de astăzi ne-am propus să le oferim tinerilor abilităţi de a identifica şi de a contracara propaganda care încă o disiminează Federaţia Rusă în aceast spaţiu.


Foametea din perioada 1946-1947 nu a fost cauzată doar de secetă și război, ci a fost provocată artificial de regimul sovietic. Moscova a dorit să intimideze oamenii și să accelereze sovietizarea Basarabiei și crearea colhozurilor.


ANATOL ŢĂRANU, dr. în istorie, cercetător ştiinţific: Cauza principală a foametei a fost politica dezechilibrată a statului sovietic care i-a lipsit pe țărani, în primul rând, de rezervele necesare de produse. Vă închipuiţi, părinţii îşi mâncau copiii, erau vânaţi pe stradă oamenii ca carnea lor să fie folosită în hrană. Era o dezumanizare totală a societăţii şi acesta a fost un rezultat direct al politicilor statului sovietic în raport cu ceea ce erau basarabenii.




În timpul foametei, s-au înregistrat aproape 400.000 de cazuri de distrofie și 200 de cazuri de cannibalism. Peste 250.000 de oameni au murit, adică aproape 10% din populație.


REPORTER: GABRIELA SULEAC
Imagine: Eugen Picicur

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter