Social

Sondaj: Care sunt cele mai mari probleme ale cetățenilor Republicii Moldova?

video

Creşterea preţurilor, inflaţia, pensiile mici şi corupţia sunt câteva dintre problemele pe care le resimt. În ultima perioadă, cetăţenii Republicii Moldova. Iar un loc de muncă prestigios şi un salariu bun sunt esenţiale pentru a avea succes în viaţă. Acestea sunt datele unui sondaj sociologic realizat de compania Ates Research & Consulting, care oferă o imagine asupra percepțiilor și așteptărilor oamenilor privind situația economică şi direcția în care se îndreaptă R. Moldova.

Potrivit studiului, 14 la sută dintre respondenţi cred că principalele probleme care îi preocupă pe cetăţenii Republicii Moldova sunt creșterea prețurilor și inflația. 9,7 procente dintre cei chestionaţi se plâng de pensiile mici, iar peste 8 la sută au declarat că veniturile modeste sunt o provocare pentru ei.



PRINCIPALELE PROBLEME ALE CETĂŢENILOR R. MOLDOVA

Creşterea preţurilor/inflaţia  -13,5%
Pensiile mici – 9,7%
Corupţia -8,6%
Sărăcia – 8,2%
Veniturile mici – 8,1%
Şomajul – 7,8%



Locul de muncă, banii, studiile şi cunoştinţele se numără printre lucrurile esenţiale pentru a avea succes, mai arată datele sondajului.



LUCRURI NECESARE PENTRU A AVEA SUCCES

Locul de muncă – 25,6%
Banii – 20,2%
Inteligenţă/studii/pregătire adecvată – 16,8%
Cunoştinţe/relaţii – 10,4%
Curaj – 6,5%
Perseverenţă – 3,7%




VERONICA ATEŞ, director, companie sociologică "Ates Research Consulting": Locul de muncă contează foarte mult. Pe al doilea loc – bani. Inteligenţa, studiile, pregătire adecvată, cursurile pe parcursul vieţii. Vedem că această variante de răspuns a acumulat aproape 17 la sută, iar în al doilea rând 12 de procente.


Peste 32 la sută dintre respondeţi au declarat că sănătatea este esenţială pentru o viaţă fericită, 14 procente cred că înţelegerea stă la baza fericirii, peste 10 la sută spun că fericirea o reprezintă copiii. Doar 1 procent cred că iubirea îi face fericiţi, iar 5,9 la sută sunt convinşi că banii aduc fericirirea, pe când 8,3 procente spun că o casă i-ar face cei mai fericiţi.



LUCRURI NECESARE PENTRU A AVEA O FAMILIE FERICITĂ

Sănătate – 32,6%
Înţelegerea – 14,2%
Copiii – 10,6%
Iubirea – 1 %
Banii – 5,9%
Locuinţă – 8.3%



„Bine, depăşind elementarul, toate condiţiile de viaţă, un acoperiş deasupra casei, ceva de mâncare pe masă, cred că cel mai important este comunicare. Evident, familia, sănătata, bunăstarea care, în prezent, e un pic mai greu de obţinut. Cred că atenţie şi, în primul rând, resurse financiare. Fără de ele este foarte greu de trăit”.


CARINA MULLER, jurnalist TVR MOLDOVA: Cât despre relaţiile Republicii Moldova cu alte state sau organizaţii, 55 la sută din respondenţi susţin că legăturile dintre România şi Republica Moldova sunt bune. 60 la sută spun că relaţia Chişinăului şi Uniunea Europeană este, la fel, una bună.


Iar peste 47 de procente de respondenţi cred că legăturile cu Rusia sunt foarte rele şi doar 0,6 procente cred că sunt foarte bune. Peste 46 la sută dintre cei cheistionaţi susţin că avem o colaborare bună cu Ucraina, iar în ceea ce priveşte Statele Unite – 32,4 la sută au declarat că sunt relaţii bune şi doar 1,3 la sută – foarte rele”.



RELAŢIILE R. MOLDOVA CU ALTE STATE ŞI ORGANIZAŢII

                             Foarte rele                Rele               Neutre                      Bune                      Foarte bune

Ucraina                    1,9%                    8.2%                        26,1%                     46, 8%              8,9%


România                 0,8%                     4,5%                        17,7%                      55 %                  14,2%

Rusia                        14,9%                 47,2%                     19,1%                     9,6%                  0,6%


SUA                           1,3%                 13,2%                        31,4%                   32,4%                    1,8%

Uniunea Europeană  1,3%                  4,1%                         14,7%                  55,8%                     13,6%





Sondajul a fost realizat de Compania sociologică Ates Research & Consulting, în perioada 5-13 aprilie. Metodele folosite au fost interviuri telefonice asistate de calculator și interviuri față în față asistate de calculator. Cercetarea s-a desfăşurat pe un eșantion de 1130, cu o marjă de eroare de +/- 3%.


REDACTOR: CARINA MULLER

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter