Extern

România sprijină formula de pace prezentată de președintele Zelenski, a evidențiat Bogdan Aurescu la reuniunea din Arabia Saudită: Suntem alături de Ucraina atât timp cât este nevoie pentru a câștiga războiul

post-img
Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu, consilier al președintelui Klaus Iohannis, a participat sâmbătă la reuniunea de la Jeddah, din Arabia Saudită, în jurul planului de pace propus de Kiev, în cadrul căreia oficialul român a reiterat că ”România va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât este nevoie pentru a câștiga acest război”, scrie Caleaeuropeană.ro

Aurescu a exprimat ”sprijinul puternic” al țării noastre față de formula de pace în zece puncte prezentată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Cerințele prealabile pentru începerea negocierilor de pace sunt: Rusia trebuie să înceteze ostilitățile, să-și retragă trupele și să respecte pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei”, a amintit Bogdan Aurescu, care a completat că ”doar Ucraina, victimă a agresiunii, poate decide când să înceapă discuțiile de pace”.

”România sprijină viitorul summit global pentru pace, cu o participare extinsă din toate regiunile lumii. Orice pace viitoare trebuie să garanteze securitatea Ucrainei în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și libertatea de a-și pune în aplicare alegerile suverane, fără interferențe”, a detaliat consilierul președintelui Klaus Iohannis poziția României.

Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit Arabiei Saudite pentru ”această platformă de discuții”. ”Este foarte important ca lumea să vadă: un sfârșit corect și onest al agresiunii ruse va fi în beneficiul tuturor. Eliberarea pământului ucrainean de ocupanți înseamnă restabilirea respectării depline a dreptului internațional și a Cartei ONU. Eliminarea tuturor amenințărilor create de Rusia la adresa securității ucrainene și globale înseamnă readucerea păcii în relațiile internaționale și a stabilității în viața globală. Le sunt recunoscător tuturor celor care susțin Formula de pace și care s-au alăturat deja eforturilor comune pentru implementarea deplină a acesteia”, a precizat liderul de la Kiev într-un discurs rostit înainte de începerea acestei întâlniri la care au participat reprezentanți din peste 40 de țări, în frunte cu SUA, Marea Britanie, Polonia, precum și cel al Uniunii Europene.

O prezență surprinzătoare a fost cea a reprezentantului special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice Li Hui, salutată de Ucraina prin vocea ministrului său de externe Dmitro Kuleba, dar primită cu scepticism de unele puteri occidentale, având în vedere relațiile amicale ale Beijingului cu Moscova și reținerile Chinei de a condamna acțiunile lui Putin.

Arabia Saudită, colegă a Rusiei în OPEC, este răspunzătoare pentru aducerea Chinei la masa acestor discuții, la care au mai participat și alte puteri, precum India sau Brazilia, economii emergente ce fac parte din grupul BRICS care nu și-au exprimat până în prezent sprijinul pentru Ucraina, dar nici pe cel față de războiul ilegal rus. 

Kievul speră că acest dialog va contribui la organizarea unui summit de în această toamnă, în cadrul căruia regiunile lumii să fie cât mai bine reprezentate, având în vedere impactul global al acestui război pornit de Rusia în februarie 2022.

O fereastră de oportunitate este deschisă de summitul G20, ce va avea loc în intervalul 9-10 septembrie în New Delhi, sau de cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, ce se desfășoară în perioada 5-19 septembrie la sediul central al ONU de la New York. 

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter