În acest scop, pe staţia de pompare din satul Grozeşti, pe malul râului Prut, au fost montate 360 de panouri fotovoltaice, ce vor ajuta agricultorii să facă economii de milioane de lei într-un singur sezon. Proiectul a fost implementat cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.
Sergiu Ţîgulea are 600 de hectare de terenuri agricole în satul Grozeşti, raionul Nisporeni. Cultivă, în mare parte, cereale, dar mai are şi o livadă de pruni şi o podgorie de viţă de vie. Datorită irigării, obţine în fiecare an recolte generoase.
SERGIU ŢÎGULEA, agricultor: Plus 50 la sută minim avem recoltă. Şi cel mai important, iarăşi, nu-i recolta cantitativă, dar calitatea. Calitatea mărfii este pe primul loc.
Fermierul spune că serviciile de irigare îl costă aproximativ un milion de lei pe sezon. Speră, însă, că staţia fotovoltaică îi va permită să-şi optimizeze cheltuielile.
NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: Panourile fotovoltaice vor genera energie electrică ce acoperă parțial consumul stației principale de pompare a apei. Sistemul din rețele, cu o lungime de de peste 40 de kilometri, sunt folosite de fermieri pentru irigarea a aproximativ 1000 de hectare de terenuri agricole.
Staţia de pompare a apei din râul Prut se află în satul Grozeşti şi este administrată de Asociaţia Utilizatorilor de Apă din care fac parte peste 170 de proprietari de terenuri agricole din patru sate. Începând cu sezonul următor, ei ar putea economisi pe serviciile de irigare cu până la 30 la sută.
VICTOR JALBĂ, director executiv, Asociaţia Utilizatorilor de Apă: 200 de kilowaţi le-am instalat, la ziua de aszăzi se dau în exploatare. Şi acestea ne ajunge undeva să micşorăm preţul de la cinci şi ceva, la doi, doi şi ceva, trei, cât o să fie (lei) Noi am socotic, parcul fotovoltaic, şi studiul fotovoltaic, e pentru 800 de mii de cuburi de apă ca să ieşim plata pentru metru cub de apă, numai pentru întreţinere, menţinere şi leafa pentru lucrători.
Amenajarea parcului fotovoltaic a costat aproximativ trei milioane de lei. Peste 600 de mii de lei au fost alocaţi de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, iar restul e contribuţia membrilor Asociaţiei Utilizatorilor de Apă din raionul Nisporeni.
MARK SIMAKOVSKY, asistent adjunct al administratorului USAID: Pentru mine, acest proiect este un exemplu unic de colaborare între Guvernul Republicii Moldova şi Statele Unite ale Americii. Prin sprijinul oferit de USAID putem contribui la consolidarea capacităţilor Ministerului Agriculturii, cetăţenilor, pentru a-şi creşte rezilienţa economică..
Astfel de parcuri fotovoltaice sunt şi la alte două staţii de pompare a apei din satele Slobozia Duşca, Criuleni, şi Puhăceni, raionul Anenii Noi. La fel ca şi la Grozeşti, lucrările au fost finanţate parţial de USAID. Pentru amenajarea parcurilor din cele trei localităţi, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională a contribuit cu aproximativ 2 milioane de lei.