Europa azi

Raport UE: Acţiuni de geopolitică precum invazia rusă din Ucraina alimentează atacurile asupra securităţii cibernetice

post-img
Atac cibernetic
Sursa foto: tvr

Acţiuni de geopolitică precum invazia rusă din Ucraina au dus la înmulţirea şi înăsprirea atacurilor asupra securităţii cibernetice în ultimul an, relevă agenţia UE de securitate cibernetică, ENISA, în raportul său anual, făcut public joi, potrivit Reuters citat de agerpres.ro.

BFCO

Studiul ENISA survine în contextul îngrijorărilor cu privire la rolul actorilor statali şi la diversificarea ameninţărilor la adresa guvernelor, companiilor şi sectoarelor esenţiale precum energia, transportul, băncile şi infrastructura digitală.

Conform acestei agenţii a UE, situaţiile geopolitice, în special invazia rusă din Ucraina, au schimbat paradigma în perioada analizată, august 2021 - iulie 2022.

Exploatarea de către hackeri a unor vulnerabilităţi de software înainte ca informaticienii să aibă şansa să rezolve deficienţele, precum şi dezinformări permise de inteligenţa artificială au dus la atacuri mai dăunătoare şi mai răspândite, cu un impact negativ mai mare, se arată în raport.

"Contextul global actual determină în mod inevitabil schimbări majore în peisajul ameninţărilor la adresa securităţii cibernetice. Noua paradigmă este conturată de diversitatea tot mai mare de actori care reprezintă o ameninţare", a precizat într-un comunicat directorul executiv al ENISA, Juhan Lepassaar.

Aproximativ 24% din atacurile asupra securităţii cibernetice au avut ca ţintă guverne şi administraţii publice, în timp ce 13% au vizat furnizori de servicii digitale, se menţionează în raport.

Uniunea Europeană a convenit în mai să înăsprească regulile de securitate cibernetică pentru sectoarele esenţiale, companiile fiind solicitate să îşi evalueze riscurile, să notifice autorităţile şi să ia măsuri pentru a face faţă pericolelor, în caz contrar riscând amenzi de până la 2% din cifra globală de afaceri. 

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter