Extern

Câți soldați și ce arme mai are Putin? O analiză a efectivelor militare ale Rusiei

post-img
Vladimir Putin
Sursa foto: Shutterstock

În ciuda eșecurilor militare înregistrate și a numărului mare de pierderi suferite în cele 17 luni de război cu Ucraina, Rusia se poate baza în continuare pe un număr impresionant de soldați, precum și pe mii de tancuri, o forță aeriană semnificativă, rachete cu rază lungă de acțiune și flote de drone care provoacă distrugeri importante țintelor civile și militare ucrainene. De asemenea, Marina militară rusă este în mare parte funcțională, chiar dacă ucrainienii au reușit să atace cu drone unele dintre navele de război ale lui Vladimir Putin, scrie g4media.ro.

Un război de uzură

Revista Newsweek a făcut recent o analiză a soldaților, a armelor și echipamentului militar pe care se bazează președintele Putin la aproape un an și jumătate de la declanșarea invaziei ilegale a Ucrainei. Potrivit estimărilor, aproximativ 200.000 de oameni, ucrainieni și ruși deopotrivă, au fost uciși în luptele dintre cele două tabere începând cu 24 februarie 2022, când liderul de la Kremlin “a deschis cel mai recent – și poate ultimul – capitol al efortului de 30 de ani al Moscovei de a împiedica deplasarea Kievului către vest și de a regenera o sferă de influență neo-imperială”.

Strategia militară a Moscovei a fost inițial un eșec. Încercările de a captura capitala ucraineană în primele zile ale conflictului au eșuat, iar determinarea forțelor guvernului de la Kiev a reprezentat unul dintre motivele pentru care armata rusă – căzută pradă corupției și incompetenței liderilor săi – nu a reușit să îndeplinească obiectivele “operațiunii militare speciale,” așa cum este descris războiul de propaganda de la Kremlin.

Ucraina a supraviețuit primelor valuri de atacuri ale trupelor lui Putin și, ajutată de armele moderne trimise de Statele Unite și de aliații lor, a reușit să elibereze aproximativ 50% din teritoriul confiscat de forțele Kremlinului după februarie 2022. În plus, armata lui Volodimir Zelenski a lansat recent o contraofensivă despre care se speră că va duce, în final, la eliberarea Peninsulei Crimeea și a zonelor din regiunea Donbas, ocupate ilegal de Moscova în 2014.

Ofensiva declanșată de forțele ucrainene în urmă cu două luni nu a obținut deocamdată rezultatele sperate, armata guvernului de la Kiev înregistrând până în acest moment un succes limitat în alungarea soldaților ruși din estul Ucrainei, în ciuda eforturilor semnificative care au dus la pierderi importante de trupe și echipamente.

Natura lentă și costisitoare a contraofensivei în desfășurare a Kievului vorbește despre hotărârea armatei ruse, consideră Newsweek, adăugând că “Putin nu dă niciun semn că va da înapoi,” iar “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial a devenit un război de uzură”.

Pe ce se bazează însă președintele Putin și care sunt atuurile sale în conflictul cu Ucraina, care pare că nu se va termina foarte curând?

Soldați

Forța de invazie inițială a Rusiei număra aproximativ 190.000 de soldați. Mulți dintre aceștia au fost uciși, capturați sau răniți atât de grav încât nu mai pot reveni pe front. Mai multe documente ale Pentagonului, apărute în spațiul public la începutul acestui an, estimau în februarie între 189.500 și 223.000 de victime în rândul rușilor, inclusiv 43.000 de soldați morți. După încă șase luni de ostilități, acest număr este cu siguranță mult mai mare.

Între timp, Kievul susține că a eliminat 251.620 de soldați ruși începând din februarie 2022, însă aceste estimări sunt dificil de verificat.

Pierderile umane numeroase au forțat Kremlinul să extindă acțiunile de mobilizare. În august 2022, Putin a ordonat o creștere cu 13% a numărului de soldați activi – aproximativ 137.000 de soldați – cu scopul de a ridica numărul total la 1,15 milioane.

O lună mai târziu, Kremlinul a ordonat “mobilizarea parțială,” recrutând alți 300.000 de soldați. În ciuda zvonurilor persistente despre un al doilea val de mobilizări, Putin nu a ordonat încă un astfel de lucru. Ucraina estimează că, dacă totuși această recrutare va avea loc, Rusia ar putea convoca încă 500.000 de militari.

Forțele armate ale Rusiei numără acum aproximativ 1,3 milioane de soldați, cu scopul de a extinde acest număr la 1,5 milioane până în 2026, un număr impresionant. Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) estimează că partea activă a forțelor terestre ale Rusiei va cuprinde aproximativ 550.000 de soldați.

De asemenea, forțele armate regulate ale Rusiei au fost extinse cu diferite unități auxiliare. Printre acestea, cei 50.000 de membri ai Grupului Wagner, o unitate de mercenari cunoscută pentru implicarea sa în țări din Africa și Asia.

Mercenarii Wagner au avut un rol decisiv în cucerirea localității Bahmut în mai. Reamintim că luptele pentru localitatea minieră aflată în partea de nord-est a provinciei Donețk, o parte din Donbas, inima industrială a Ucrainei și care a avut la un moment dat aproximativ 80.000 de persoane, au durat luni de zile. Forțele ruse au bombardat orașul cu artilerie începând din mai trecut și din august au lansat constant valuri de atacuri de infanterie, conduse de luptătorii Wagner, cărora li s-au alăturat noi recruți și foști deținuți din închisoare. Rușii au anunțat capturarea totală a orașului în luna mai a acestui an.

Pe de altă parte, voluntarii și soldații mobilizați forțat din provinciile ocupate de ruși din Ucraina au primit puțină pregătire și au suferit rate mari de pierderi în luptele la care au luat parte.

Analiștii s-au referit în particular la forțele de elită ale Rusiei, despre care spun că au fost grav afectate de război. Cei care le înlocuiesc vor fi mai puțin experimentați și mai puțin motivați, deși cei care au supraviețuit etapelor inițiale ale conflictului au apărut întăriți și probabil mai eficienți.

Pavel Luzin, un analist politic rus și bursier la The Fletcher School of Law and Diplomacy, a declarat că extinderea pe hârtie a armatei Rusiei nu echivalează cu o forță de luptă mai puternică.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter