Cultură

Film românesc triplu premiat la Festivalul de la Veneția! „Anul nou care n-a fost”, apreciat la superlativ de critici. Societatea Română de Televiziune, printre coproducători

post-img
Film românesc „Anul nou care n-a fost”
Sursa foto: TVR INFO

Trei premii a primit la Veneția, înainte de ceremonia oficială de închidere a festivalului, filmul „Anul nou care n-a fost”, regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu. Distincția cea mai importantă este Premiul FIPRESCI – oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, Biennale Cinema. Lungmetrajul a fost realizat în coproducţie cu: SRTV – Societatea Română de Televiziune, All Inclusive Films (Serbia) şi în asociere cu Chainsaw Europe.

ZFR

„Dintre filmele eligibile – lungmetraje de debut din secțiunile Orizzonti și Settimana Internazionale della Critica – am ales să premiem un film care se evidențiază prin regia ambițioasă și remarcabilă. Cele șase povești distincte, aparent independente inițial, se interconectează gradual într-un rar echilibru al firelor narative. Filmul culminează într-o profundă explorare a comportamentului uman, influențat de frica represiunii politice, împărtășită de generații care au trăit sub un regim autoritar. Apreciem acest film pentru viziunea sa politică atentă, povestirea sofisticată și antrenantă, echilibrul artistic al tonurilor și castingul excepțional”, se arată într-un comunicat oficial.

Membrii celui de-al 81-lea Juriu FIPRESCI de la Veneția sunt: Jean-Philippe Guerand (Franța), Martin Horyana (Cehia), Hanna Pilarczyk (Germania), Gaia Simionati (Italia), Alissa Simon (SUA), Simone Soranna (Italia).

La rîndul lor, criticii independenți au fost impresionați în special de scenariul filmului. Așa că au hotărât să-i acorde Premiul Bisato d’Oro.

Juriul format din Paolo De Cesare (Președinte), Violeta Bava, Maria Giovanna Vagenas, Rüdiger Suchsland, Erfan Rashid și Giovanni Bogani a apreciat că „scenariul lui Bogdan Mureșanu ilustrează cu sensibilitate un moment crucial pentru istoria României, intercalând într-un mod excepționat destinele unor personaje distincte și puternice, oferindu-ne, în același timp o poveste emoționantă și un studiu unic al sufletului, o adevărată comedie umană.”

Premiul Bisato d’Oro a fost inițiat în 2007 de Ugo Brusaporco și Claudio Maleti, din dorința valorizării relației dintre festivalul de film și comunitatea din Lido.

ZFR

De asemenea, directoarea de imagine a filmului „Anul nou care n-a fost”, Boróka Biró, a fost recompensată cu mențiunea specială pentru imagine Premio Autrici under 40 „Valentina Pedicini”.

Distincția recunoaște talentul unei autoare sub 40 de ani, pentru o performanță remarcabilă în regie, scenariu, montaj, imagine, într-un film prezentat în secțiunile Orizzonti, Orizzonti Extra, Giornate degli Autori și Settimana Internazionale della Critica.

Boróka este și prima directoare de imagine care primește acest premiu, aflat la a patra ediție, sub egida „Venezia a Napoli. Il Cinema Esteso” (eveniment ajuns la ediția cu numărul 17, care va avea loc anul acesta în perioada 22-27 octombrie, la Napoli).

Absolventă a UNATC „I.L. Caragiale”, precum şi a programelor speciale Berlinale Talents 2021 şi Sarajevo Talents 2017, Boróka Biró a fost laureata Premiului „Tânără Speranţă” la Gala Premiilor Gopo 2015 pentru imaginea filmului „Planşa” (regia Andrei Gheorghe).

”Anul nou care n-a fost” este al doilea lungmetraj de ficţiune la care a lucrat ca director de imagine.

Din distribuţia filmului fac parte: Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Andrei Miercure, Manuela Hărăbor, Ioana Flora, Ada Galeş, Victoria Raileanu, Elvira Deatcu, Marian Râlea, Vasile Muraru, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu, Radu Gabriel, Vlad Ionuţ Popescu, Theodor Şoptelea, Răzvan Vasilescu, Ioan Paraschiv, Doru Cătănescu, Gabriel Spahiu, Angel Popescu, Nicodim Ungureanu, Ilinca Hărnuţ, Sorin Cociş, Marius Damian, Marian Adochiţei, Dana Voicu, Afrodita Androne, Virgil Aioanei, Luca Toma.

„Anul nou care n-a fost” va putea fi urmărit în cinematografele româneşti din 24 septembrie.

O producţie Kinotopia, România, lungmetrajul a fost realizat în co-producţie cu: SRTV (Societatea Română de Televiziune), All Inclusive Films (Serbia) şi în asociere cu Chainsaw Europe. Proiectul a beneficiat de finanţare de la Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, DACIN SARA, UCIN. 

Ceremonia de închidere a Festivalului Internaţional de la Veneţia are loc sâmbătă, când vor fi acordate premiile oficiale pentru toate secţiunile competiţionale.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter