Locuitorii municipiului Chișinău vor reduce consumul de energie termică cu 30% datorită investițiilor în optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău.
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind realizarea Proiectului „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău”.
Contribuția Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare de 143,5 milioane euro reprezintă o parte semnificativă din finanțarea totală a proiectului, care se ridică la 326 de milioane de euro, iar restul finanțării este asigurată de Banca Europeană pentru Investiții și de granturi acordate de Uniunea Europeană și Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est.
Proiectul presupune o modernizare radicală a sistemului de termoficare din Chișinău, prin instalarea a 2.510 Puncte Termice Individuale, trecerea a 1.665 de blocuri de locuințe la un sistem de distribuție orizontală a agentului termic, realizarea a 57 de proiecte-pilot de termoizolare a blocurilor selectate, reabilitarea rețelelor termice primare și construcția a două stații de pompare. Prin aceste măsuri, se urmărește reducerea pierderilor de energie, creșterea eficienței energetice și generarea economiilor de până la 30% la facturile consumatorilor.
Această modernizare are ca scop nu doar creșterea eficienței energetice, ci și îmbunătățirea confortului cetățenilor prin implementarea contorizării individuale, care va permite fiecărui consumator o gestionare mai eficientă a resurselor, în funcție de necesitățile proprii. Astfel, consumatorii vor avea posibilitatea de a conecta/deconecta încălzirea în apartamente.și vor putea regla în mod independent consumul de energie.
Totodată, vor fi făcute economii de energie primară (gaze naturale) datorită producției combinate de energie termică și electrică, reducând astfel dependența de importuri de energie a țării noastre.