Una dintre tradiţiile respectate în nordul Republicii Moldova în a doua zi de Paște este datul în leagăn. Distracţia este chiar răsplătită cu ouă roşii şi dulciuri. Obiceiul mai spune cei care se dau în scrânciob în această zi vor avea parte de un an bun şi roade bogate.
În nordul Republicii Moldova, una dintre tradiţiile respectate în a doua zi de Paşte este datul în leagăn. Aşa că cei mici merg pe la casele gospodarilor unde sunt scrânciobe.
„Hristos a înviat. Am venit sa ne dăm la scrinciob. Adevarat a înviat. Poftim...”
După porţia bună de distracţie vine şi cea a gustărilor. Copiii sunt răsplătiţi cu ouă roșii şi dulciuri.
„Mie îmi place această tradiţie a scrânciobului, deoarece copiii din vecinătate, vin să se joace cu noi, ciocnim ouăle. Ne face placere să ne jucăm cu ei. Tata a făcut acest leagăn pentru noi, să vină mai mulţi copii, să ne jucăm, să ciocnim ouă”.
Mihai Lozovan, din Soroca, are în curtea casei un scrânciob confecţionat chiar de el.
MIHAI LOZAN locuitor, Soroca: „Părinţii îmi povesteau că în fiecare an de Paşte era un scrânciob în sat, în Voloviţa, se adunu toţi copilaşii acolo. Pentru asta am construit acest scrânciob, să vină copilaşii, să simtă atmosfera de Paşte. Şi ne bucurăm, să le oferim dulciuri”.
NINA LOZAN, locuitoare Soroca: „Îi primim în fiecare an cu mare drag, îi aşteptăm în fiecare an şi cu toţii ne odihnim la scrânciob. Avem suc, compot şi dulciuri”.
Se spune că cei care respectă tradiţia datului în legăn a doua zi de Paşte vor avea un an bogat şi vor trece mai ușor peste greutăți.
REDACTOR: CARINA MULLER