Sunt zile numărate până la lansarea lucrărilor de construcție a podul rutier de la Ungheni, care va conecta România și Republica Moldova, și va completa Autostrada A8. Va fi primul pod peste Prut construit în ultimii 60 de ani şi va fi inclus în rețeaua transeuropeană de transport. Piatra de temelie va fi pusă pe 26 aprilie iar la eveniment vor fi prezenți oficiali de pe ambele maluri ale Prutului.
Podul de la Ungheni va lega localităţile Golăiești, România și Zagarancea, Republica Moldova.
NATALIA CHICU jurnalist TVR MOLDOVA: „Proiectul prevede realizarea a două poduri paralele – câte unul pentru fiecare sens de circulaţie – cu o lungime de 261 de metri. Construția va avea și trecere pietonală, cu o lățime de aproximativ 2m. Noul pod peste Prut va fi dotat cu puncte de control a frontierei, cu parcări, spații de verificare pentru camioane și un drum de legătură de aproximativ 1 km. R.Moldova va acoperi doar costul lucrărilor de construcție a drumului de acces”.
DIONISIE TERNOVSCHI președintele raionului Ungheni: „Un drum de acces spre viitorul pod, care va trebui să suporte un utilaj foarte greu de începere nemijlocită a acestor lucrări. Aceste utilaje vor începe forările pentru structura de rezistență pentru aceste două poduri. Sperăm foarte mult că discuțiile între Guvernele RM și României să fie un punct comun pe partea română de control de pașapoarte și vamă”.
Podul de la Ungheni va fi primul pod construit peste Prut în ultimii 60 de ani. Va fi si un simbol al drumului comun către Europa și a legăturilor ce unesc comunitățile românesti.
„L-am așteptat foarte mult pentru că circulăm foarte des peste Prut, e binevenit. Circulăm foarte des, avem și prieteni în România, e de bun augur. Dacă mergem cu tendința de integrare în comunitatea europeană, credem că asta tot este un pas spre. Iaca pentru tineret e bine. Am patru băieți și se duc în România. Unul lucrează acolo. – O să fie mai ușor de trecut Prutul? – Clar că mai ușor, față de acum că se duce la vama la Sculeni și stă la vamă acolo o grămadă. Aici, da e mai bine. O să fie pentru tineretul nostru, pentru nepoței. Chiar mai comod pentru noi pentru aceștia care suntem în străinătate, va fi mai comod să venim acasă, să ne deplasăm. - Credeți că trebuie mai multe poduri peste Prut? – Foarte multe trebuie, sincer, foarte multe și vămile dacă ar fi scoase ar fi fantastic”.
Potrivit autorităților, traficul rutier pe noul pod peste Prut ar urma să fie deschis din toamna anului 2026. Finalizarea lucrărilor la Autostrăzii Unirii este estimată in perioada 2029-2030. Investiţia este finanţată integral din fonduri europene, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei. Valoarea proiectului depăşeste 30 de milioane de euro.
VITALIE VRABIE primarul mun. Ungheni: „Noi vom fi beneficiarii direcți, mun.Ungheni, agenții economici din Unghnei, conexiunea cu platfomle, hub-ul de încăcare-descărcare cargo din Ungheni. Dezvoltăm și itinerare turistice pentru oamenii care vor aplica acest traseu. Ne pregătim cu infrastructură și oferte pe potrivă în condițiile când apare un asemenea element de infrastructură importantă pentru țară”.
Lansarea lucrărilor la podul peste Prut va fi marcată, la Ungheni, printr-un festival cu genericul "Podul de Flori". Evenimentul din 26 aprilie va marca și 35 de ani de la manifestația din 1990 și va include un concert cu artiști de pe ambele maluri ale Prutului, dar și demonstraţii aviatice.
DIONISIE TERNOVSCHI președintele raionului Ungheni: „Vorbim despre șomii din România care, timp de 10-15 min, vor prezenta un show aviatic care va culmina cu saltul parașutiștilor. Festivalul acesta, prin faptul că marcăm începerea lucrărilor, vine să trezească acel sentiment de patriotism, de frăție între popoare, căci suntem același popor divizați de o frontieră”.
Contractul pentru execuția podului de la Ungheni a fost semnat în septembrie 2024. Potrivit autorităților, până în 2032 urmează să fie construite patru poduri noi peste Prut, iar cele vechi vor fi reabilitate.
REPORTER: NATALIA CHICU
Imagine: Andrei Daraban