Economic

CNAM: Venituri de peste 5,6 miliarde de lei au fost acumulate în fondurile AOAM, în primele 6 luni ale anului

post-img
CNAM: Venituri de peste 5,6 miliarde de lei au fost acumulate în fondurile AOAM, în primele 6 luni ale anului

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a acumulat, în prima jumătate a anului curent, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) venituri de peste 5,6 miliarde de lei. Acumulările respective au fost în creştere cu circa 481 de milioane sau cu 9,4% faţă de perioada similară a anului 2023.

Cea mai mare parte a veniturilor provine din primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu. Acestea au depășit cifra de 4 miliarde de lei, cu circa 529 de milioane mai mult comparativ cu șase luni ale anului trecut.

Transferurile de la bugetul de stat au constituit peste 1,2 miliarde de lei, cu 138 de milioane mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut.

Primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au depășit 259 de milioane de lei, în creștere cu mai mult de 82 de milioane comparativ cu primele șase luni ale anului trecut.

Alte venituri încasate în fondurile AOAM, inclusiv primele de asigurare achitate de rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei, au constituit 113,5  milioane de lei, cu circa opt milioane mai mult faţă de suma înregistrată în perioada similară a anului trecut.

Totodată, în prima jumătate a anului curent, din fondurile AOAM au fost efectuate cheltuieli în valoare totală de peste 7,4 miliarde de lei, bani transferaţi în cea mai mare parte prestatorilor de servicii medicale şi farmaceutice contractaţi. Suma virată pentru serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale compensate este cu circa 1,1 miliarde de lei mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter